Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Це сьогодні Хелловін – черговий привід напитися. А раніше це був кінець збирання врожаю, прихід нового року, і день, коли зіштовхувалися світи живих та мертвих

У Хеллоуїна багата історія, велика географія, купа зв'язків із духами та покійниками. Усі подробиці свята, що відзначається 31 жовтня, читай далі.

Батьківщина Хеллоуїна

Читай також: Відьма на відьмі: як супермоделі відзначають Хелловін

Батьківщиною Хеллоуїна можна вважати території сучасної Англії, Ірландії та Північної Франції. Саме там мешкали племена кельтів, які ще в дохристиянську епоху 31 жовтня відзначали кінець збирання врожаю та прихід нового року. Язичники вірили, що цього дня – його називали Самайном – коли світи живих і мертвих зіштовхуються.

Духи-жебраки

Щоб захиститися від примар померлих, кельти одягалися у звірячі шкури, гасили вогні в будинках і виставляли на вулиці їжу – дари для духів. Так і з'явилася традиція, актуальна до цього дня: вбиратися у моторошні костюми та вимагати у перехожих частування.

Під захистом гарбуза

Головний символ Хеллоуїна - гарбуз з вогником, що горить усередині. Історія цього образу така: у ніч Самайна жителі кельтських сіл збиралися навколо багаття, де друїди заклинали вогонь захищати людей від привидів. Потім жерці запалювали свічки у видовбаних гарбузах, які символізували кінець літа та завершення збирання врожаю, і роздавали їх сільському люду. З таким амулетом кельту не було чого боятися нападу привидів.

Гарбуз-рекордсмен

А сьогодні фермери західних країн змагаються у тому, хто виростить найбільший гарбуз до Хеллоуїна. Один із рекордів належить канадцю Скоту Палмеру зі штату Онтаріо: його плід важив понад 650 кілограмів.

Диявольськи швидкий вчитель

Читай також: Рідка жах: ТОП-6 коктейлів Хеллоуїна

Сучасне святкування Хеллоуїна включає безліч конкурсів. Один із них – вирізання “обличчя” гарбуза на швидкість. Рекорд у 2008 році встановив нью-йоркський вчитель Стівен Кларк, який за годину підготував до Хеллоуїну 50 гарбузів, тобто витратив на один святковий овоч трохи більше хвилини. Це кумедне досягнення занесено до Книги рекордів Гіннеса.

Гори, гори ясно

Ще один незвичайний рекорд належить цілому американському місту Бостону. Там у 2006 році святкуючі одночасно запалили 30 128 гарбузових ліхтариків, що стало наймасовішою ілюмінацією за всю історію Хеллоуїна.

Самайн у світі Уолта Діснея

У Європі традиційно один із найяскравіших карнавалів, присвячених Хелловіну, проводиться у паризькому Діснейленді. У святкову ніч перетворюється не тільки знаменитий парк розваг - дотримуватися "демонічного" дрес-коду повинні всі його відвідувачі від малого до великого. До речі, адміністрація наполегливо рекомендує батькам не приводити на Хелловін дітей віком до дванадцяти років.

Місто-перевертень

Читай також: Веселий Хелловін: снайпер обстріляв гарбуз

Інша "гаряча точка" святкування Хеллоуїна у Франції - це місто Лімож. На одну ніч все місто перевтілюється: наприклад, усі співробітники готелів змінюють службову форму на маскарадні костюми та обслуговують клієнтів, увійшовши у свої демонічні ролі. Клієнти не скаржаться.

Свято мерців: чортова дюжина фактів про Хелловін

Свято мерців: чортова дюжина фактів про Хелловін

travelaway.me

Доктор Франкенштейн на даху

Німці святкують Хелловін не менш активно. Центр вечірок 31 жовтня в Німеччині – знаменитий замок Франкенштейна в Дармштадті. Існує повір'я, що саме цієї ночі привид господаря маєтку, відомого своїми моторошними експериментами, з'являється на даху замку і блукає коридорами.

Тихий Хелловін

Читай також: Хелловін: ТОП-5 рецептів з гарбуза (ВІДЕО)

Хелловін відзначають і в Китаї. Місцева назва цього свята - Teng Chieh, що перекладається як "День поминання предків". Консервативні китайці не влаштовують пишних карнавалів та веселих вечірок: це тихе, домашнє свято. Перед фотографіями померлих родичів у будинках ставлять їжу і запалюють свічки, які, як вірять китайці, висвітлюють шлях інших світів.

Від Заходу до світанку

Так і для деяких жителів європейських країн Хелловін – це не свято веселих маскарадів та навіжених тусовок, а день шанування померлих предків. Європейці, які зберегли язичницьку віру, у ніч Самайна приходять на цвинтарі та приносять на могили родичів їжу, а потім збираються біля багаття, де й проводять час до світанку.

З Ірландії – до Америки

Читай також: Зірки-красуні відзначили Хелловін

Відомо, що найграндіозніші карнавали та ходи в ніч Хеллоуїна проходять в Америці. Інтерес до цього свята тут невипадковий, адже сучасні Штати населяють у тому числі нащадки переселенців з Ірландії, які і завезли це свято на континент кілька століть тому.

Свято мерців: чортова дюжина фактів про Хелловін

Свято мерців: чортова дюжина фактів про Хелловін

huffpost.com

Шотландські ворожіння

Не може обійтися таке свято, як Хелловін, без ворожіння. Шотландські дівчата, бажаючи побачити свого нареченого, в ніч проти першого листопада змочували простирадла водою, а потім вішали їх перед багаттям або каміном. Опівночі на поверхні простирадла мав виявитися силует майбутнього чоловіка. Інше популярне британське ворожіння наказувало дівчині, яка хотіла побачити свого нареченого, в ніч Самайна спускатися сходами в льох і дивитися при цьому не під ноги, а в дзеркало. Хто в ньому з'явиться – тому і бути їй чоловіком.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK