Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Коли решта ліхтарів остаточно згасне, ці тільки почнуть «розігріватися»

Це не ліхтарики з минулого життя твого дідуся. Це світлодіодні ліхтарі, які вже давно і остаточно замінили традиційні лампи розжарювання з їх тьмяним бурштиновим світінням, коротким часом роботи від батарейок, і чутливістю до фізичного впливу (поштовхів, падінь та раптових ударів).

Світлодіоди в сучасних ліхтарях яскравіші, довговічніші і набагато ефективніші за лампи розжарювання. А це означає, що термін служби батареї більший. Але не все так однозначно. Хоч сучасні світлодіодні ліхтарі кращі за своїх «батьків», коштують вони дорожче. І причина зовсім не в жадібності виробника. Ну, давай про все по порядку.

Світлодіоди проти лампочок

За даними фахівців, до 90% енергії, необхідної для «розпалювання» лампи розжарювання, виділяється у вигляді тепла (тобто втрачається). Використання галогенних ламп виявилося ефективнішим, але вони також можуть генерувати багато тепла. Та й нитки розжарювання в подібних лампах, як відомо, дуже тендітні: рвуться за першого незручного випадку.

А ось світлодіоди ефективніші за лампи розжарювання на 70-75% . Сам світлодіод є напівпровідником, що випромінює світло при проходженні через нього струму. Без тонкої нитки розжарення, підвішеної всередині, «випромінювач» набагато довговічніший, ніж традиційна лампочка. При такій же кількості енергії світлодіоди яскравіше, ніж лампи розжарювання. Загалом, одні плюси.

Unsplash

Що потрібно знати про світлодіодні ліхтарі

Світлодіоди у ліхтариках також можуть генерувати багато тепла. А оскільки деякі виробники змагаються у виробництві найяскравіших ліхтарів, тепло, що виділяється, може бути значним.

Існує два способи керування теплом, які можна використовувати незалежно або у поєднанні один з одним.

1. Фізично відвести його, встановивши світлодіод на «радіатор» - шматок металу з великою площею поверхні, що поглинає тепло і дозволяє йому розсіюватися.

2. Регулювання потужності, що використовується для роботи світлодіода. Справа в тому, що занадто багато тепла може пошкодити світлодіод, і при нагріванні він стає менш ефективним. З цієї причини багато світлодіодних ліхтариків мають схему управління енергоспоживанням. Ця схема має ще одну перевагу: вона продовжує термін служби батареї.

Не ведися на люмени — зрозумій їх

Яскравість ліхтарика вимірюється в люменах, це міра «загального світла, що випромінюється однаково в усіх напрямках». Зазвичай виробники прагнуть вказувати максимально можливий світловий потік світлодіода у своєму ліхтарику. Але часто буває таке, що цей потік не використовується на повну потужність, щоб знизити тепловиділення або продовжити термін служби батареї.

Все це добре, але в реальному житті купа люменів не означає, що світло буде найяскравішим і задовольнить твої потреби. Надяскраве світло може світити на всю, але не закидати промінь далеко. Так само і навпаки: не найяскравіший промінь може світити далі. Впливають на це форма відбивача та лінза: саме вони відповідають за дальність та ширину розсіювання.

А ще врахуй той факт, що світлодіоди найяскравіші при першому включенні. У міру нагрівання вони повільно тьмяніють. Але твоєму оку це зазвичай непомітно, тому що воно пристосовується до світла, внаслідок чого можеш краще бачити за меншого освітлення.

Unsplash

Що означає рейтинги IP?

IP - скорочення від Ingress Protection, означає захист від потрапляння всередину ліхтарика сторонніх елементів. За цими літерами йдуть дві цифри.

· Перша відноситься до захисту від попадання всередину твердих частинок: пилу або піску.

· Друга - захист від вологи.

Іноді замість однієї з цих цифр стоїть «X», що означає: девайс не тестувався на захищеність від вологи, пилу та піску (залежно від того, яку саме цифру замінює «X»).

Тепер давай по порядку. Перше число. Максимальне значення – 6. Це означає, що ліхтар непроникний для пилу та піску. Найбільше значення другого числа дорівнює 8 - вказує на те, що ліхтар можна топити у воді на глибині більше одного метра на термін більше 30 хвилин без шкідливих наслідків.

Значення першої цифри (захист від проникнення твердих тіл):

· X - не захищений або не перевірений;

· 1 – захищений від твердих предметів розміром понад 50 мм;

· 2 – захищений від твердих предметів понад 12 мм;

· 3 – захищений від твердих предметів понад 2,5 мм;

· 4 – захищений від твердих предметів понад 1 мм;

· 5 - захищений від пилу з обмеженим проникненням, але без шкідливих відкладень;

· 6 - повний захист від пилу.

Читайте також: Закопайся в сніг: школа виживання при температурі нижче нуля

Значення другої цифри (захист від проникнення води):

· X - не захищений або не тестувався;

· 1 - захищений від вертикально падаючих крапель;

· 2 - захищений від прямих бризок +/- 15 ° від вертикалі;

· 3 - захищений від прямих бризок +/- 60 ° від вертикалі;

· 4 – захищений від бризок з усіх напрямків, з обмеженим проникненням;

· 5 – захищений від струменів низького тиску з усіх боків, з обмеженим проникненням;

· 6 – захищений від струменів високого тиску з усіх боків, з обмеженим проникненням;

· 7 - захищений від короткочасного занурення у воду на глибину до одного метра на час до 30 хвилин;

· 8 - захист від занурення на глибину більше одного метра на більш тривалий час.

Читайте також: Чи правда, що давні вавилоняни першими створили батарейки

За позначеннями IP ліхтарика можна здогадатися, наскільки він якісний та довговічний. Але також не забувай про матеріали, що використовуються для його корпусу. Наприклад, легкий і не дуже міцний пластик довго точно не прослужить. Чого не скажеш про гумовий корпус із надміцного анодованого алюмінію — такий світитиме і під водою. І так : завжди читай гарантію - не тільки від магазину, а й виробника. Там теж пишуть багато корисних речей, які не двозначно натякають на якість та довговічність виробу. Гарної покупки!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK