Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ти один, а довкола ні душі. Тільки сніг та холод. Як вижити у такій ситуації?

Ким би ти не був - альпіністом, лижником, сноубордистом, або просто любителем похитатися на самоті по незвіданих місцях - у тебе є ризик виявитися одному в небезпечних для життя умовах. Наприклад, заблукати або відстати від групи. Така ситуація особливо небезпечна, коли температура на вулиці нижча за нуль.

Довге перебування на морозі серед снігів може закінчитися для непідготовленої людини смертю. Щоб уникнути цього, і написано дану статтю.

«Сховатись від вітру – один із ключових факторів виживання на холоді», – розповідає Скотт Хеффілд, колишній морський піхотинець із числа британських командос.

Читай також: Як вижити у подорожі, коли на вулиці -30 °C

Скотт - досвідчений альпініст, а також менеджер Академії Беара Гріллса. Про виживання Скотт знає не з чуток: одного разу йому довелося провести 36 годин на горі Ельбрус за температури -30 °С.

«Існує кілька способів протриматися серед морозу та холоду, якщо в тебе є хоч якесь обладнання, – продовжує він. – За допомогою льодоруба можна вирізати блоки з льоду та викопати простір усередині кучугури. Потім за допомогою цих блоків та снігу збудувати притулок і сховатися там від холоду».

Закопайся в сніг: школа виживання при температурі нижче нуля

Закопайся в сніг: школа виживання при температурі нижче нуля

nbcnews.com

Викопай собі схрон

Знайди кучугуру і викопай у ньому яму, навіть якщо доведеться робити це руками. Залиш невеликий отвір і накрий його рюкзаком. Сніг – гарний утеплювач. Завдяки температурі тіла та відсутності вітру, усередині цієї ями буде набагато тепліше, ніж зовні. На кімнатну температуру чекати не варто, але принаймні це краще, ніж -20 °С.

Не дай рукам і ногам замерзнути

Підтримуй температуру тіла за допомогою масажу кінцівок. Вони замерзають першими, тому потрібно розганяти кров від теплого центру тіла до його закінчень. Розтирай ноги та руки без рукавичок прямим контактом «шкіра до шкіри».

Дихай спокійно

Читай також: Лісова пожежа: як вижити в такій ситуації

Сніг добре пропускає кисень, але після тривалого перебування усередині схрону його стінки підтануть і замерзатимуть. Є небезпека отруїтися вуглекислим газом. Зроби вентиляційний отвір, проткнувши дах лижною палицею, або звічайною гілкою з дерева. Також час від часу перевіряй рівень CO2, підпалюючи сірник або запальничку. Якщо полум'я гасне – усередині недостатньо кисню.

Не дай собі засохнути

Без їжі людина може протриматися два тижні, без води – лише три дні. Пити потрібно регулярно, тому збирай сніг у пляшку чи контейнер і розтоплюй його, притиснувши на якийсь час до тіла. Сам сніг не їж, це швидко знижує температуру тіла. Бажано в подібні зимові поїздки брати з собою собі таку їжу: шоколадний батончик, трохи в'яленого м'яса, горіхи, родзинки. Можливо, доведеться їсти все, що знайдеш навколо.

Закопайся в сніг: школа виживання при температурі нижче нуля

Закопайся в сніг: школа виживання при температурі нижче нуля

telegraph.co.uk

Будь готовий до походу

Читай також: Як вибратися з автомобіля, що тоне

Усередині сніжної печери ти можеш просидіти кілька днів. Якщо за цей час ніхто не вийде рятувати тебе, доведеться йти на ризик і прориватися до цивілізації самому. Дочекайся, поки погода буде сприятливіша для того, щоб залишити свій тимчасовй притулок - схрон. Ідеально, якщо це буде сонячний день. Сонячне проміння тебе зігріє, а по чистому небу набагато простіше орієнтуватися.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK