Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Щоб не створювати додаткове навантаження на і так перевантажену енергетичну систему України, нам радять зайвий раз не включати електроприлади, які споживають занадто багато енергії. Що за прилади?

Це не просто електричні прилади, це справжні «енергетичні вампіри». Але осиновий кілок забивати в них не обов'язково. Досить і простого натискання на кнопки «off».

1. Система опалення, підлога з підігрівом, кондиціонер

Експерти стверджують, що система опалення/охолодження щомісяця «пожирає» понад 50% від усієї споживаної енергії. Як хочеш заощадити: трохи знизь температуру за допомогою термостата / періодично вимикай кондиціонер або обігрів підлоги. Бажаєш досягти максимального ефекту — використовуй ці прилади лише у разі потреби.

2. Бойлер

Водонагрівач на другому місці: споживає майже 20% загальних показників середньостатистичного електролічильника. Міністерство енергетики каже: знизивши температуру нагрівання до 50°C, ти значно зменшиш витрати енергії. При цьому твій душ не стане особливо холоднішим.

3. Пральна машинка

Згідно з незалежними дослідженнями, вона «з'їдає» близько 10% загального споживання енергії. Рекомендація: при в режимі холодної або злегка теплої води, віджимання теж програмуй на середню / мінімальну кількість обертів.

Читайте також: Вони зробили світ яскравішим: Томас Альва Едісон

4. Освітлення

Якщо досі ти не перейшов на світлодіодні лампочки (виявляється такі індивіди також ще є), ось тобі цифри: ілюмінація становить 5% від загального енергоспоживання. Роби висновки. Але, не забувай також вимикати світло, коли воно не потрібне.

5. Розваги

Сюди входить твоя улюблена 42-дюймова плазма, домашній кінотеатр, DVD-плеєр, PSP-шка, і навіть система відеоспостереження. Запам'ятай, блоки живлення від усіх цих девайсів можуть споживати 25 Вт або більше, блоки інших приладів – від 15 Вт.

Як заощаджувати? Вимикай все не потрібне, якщо ним не користуєшся. Телевізор – зменшуй яскравість екрану. Коли не граєш на приставці, переведи її в режим очікування.

6. Холодильник

Цей прилад має працювати цілодобово і без вихідних — у цьому є сенс його використання. Тож не дивно, що на нього совісті — 5% загального споживання енергії. Але заощаджувати можна і на ньому.

Як - став температуру від 1°C до 3°C у загальному просторі (у морозилці вона повинна бути значно нижчою). Якщо за холодильником достатньо місця для гарної циркуляції повітря, якщо всі його елементи залишаються в чистоті та ущільнювачі герметичні, такої температури для підтримки прохолоди вистачить із головою.

7. Настільний комп'ютер

Настільний ПК, недбало кинутий у режимі очікування, також може змушувати лічильник крутитися швидше. Зрозуміло, щоразу вимикати комп - штука незручна. Тому ми рекомендуємо налаштувати параметри так, щоб машина через пару хвилин переходила в сплячий режим. І, знову-таки, не забувай про яскравість монітора.

8. Ноутбук та інші гаджети

Не залишай ноутбук увімкненим, коли він повністю заряджений і зі штекером у розетці, - це теж допоможе знизити енергоспоживання. Також відключай принтер, сканер, ксерокс та інші пристрої домашнього офісу, коли їх не використовуєш (альтернатива — режим сну, якщо він доступний).

Читайте також: Думки розділилися: популярні стереотипи про Ніколя Тесла

9. Посудомийна машина

Використовує близько 2% усієї енергії. Небагато, але все одно можеш скоротити цей показник, встановивши енергоефективну модель і/або програмуючи її на роботу в не піковий час. Наприклад, посеред ночі, коли інші «енергетичні вампіри» сплять. Запускай машинку тільки тоді, коли вона заповнена, і вибирай режим сушіння повітрям, а не теплом (якщо є така можливість).

10. Електроплита, мікрохвильова піч, електрочайник

Одні з найненаситніших споживачів енергії. І боротися з ними важко: адже їсти нам хочеться. Завжди. Як тоді бути? По можливості:

1. у мікрохвильовій печі розігрівай одну велику порцію, яку потім поділи на маленькі, і роздавай всім голодним членам сім'ї;

2. з електрочайником - як і з мікрохвильовою піччю: за раз нагрівай багато води. Щоб вдруге не гріти, можеш налити рідину в термос;

3. електроплита - використовуй економно і в разі потреби.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK