Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Маючи базові знання про різні типи вин та їх смаки, ти можеш зробити повсякденну їжу святковою… або звичайну тусовку перетворити на щось, що дійсно запам'ятовується

Іншими словами, є дуже вагома причина дізнатися про різні вина та їх смак. Ця причина — розуміння того, що вино робить їжу смачнішою.

Дослідження показали: складніші описи червоного та білого вина покращують смак цих напоїв. Звучить як нісеністниця, але це має сенс. Так, якщо в тебе більше словникового запасу для опису, наприклад, того що їси, значить твій мозок здатний краще розрізняти тонші смаки. Так само і з винами. Розумієш?

Саме тому ми склали посібник з різних типів вин для початківців. Він розповість про основи того, що робить різні вина різними, а також про ключові характеристики, які ти повинен знати, щоб отримати максимальну віддачу від будь-якого напою, що споживаєш.

Червоне та біле – у чому різниця?

Червоне та біле. Все очевидно: різні кольори та смаки відповідно. Але якщо копнути глибше, то дізнаємося: причина всьому – шкірки і те, що вони привносять у напій – дубильні речовини. Запам'ятай слово «танін» та його значення, тому що винороби багато говорять про таніни.

Unsplash

Що таке таніни?

Це природні речовини, що містяться у винограді та інших фруктах та рослинах (наприклад, у чаї). Смак таніну часто описується як гіркий, що викликає відчуття сухості та «зморщування» у роті. Таніни потрапляють у вино, коли винороб залишає шкірку у виноградному соку під час його бродіння. Саме так вина набувають свого кольору.

Напої, які практично не контактують зі шкіркою, зрештою стають рожевими або білими винами з набагато меншою кількістю танінів. Вина, які бродять із шкіркою протягом більш тривалого періоду, в результаті стають червоними, з високим вмістом таніну. Як ти вже здогадався, шкірка червоного винограду містить більше дубильних речовин, ніж шкірка білого винограду.

· Цікавий факт: ти можеш отримати біле вино з червоного винограду, відразу ж знявши шкірку з ягоди. Весь колір походить від шкірки - навіть червоний виноград усередині білий.

Читайте також: Сомельє та гурман: з якими продуктами поєднувати вино?

Типи червоних вин

Танін складає основу червоного вина, тому його можна охарактеризувати як "тверду", "шкірясту" або просто "гірку". Таніни також надають червоному вину текстуру, роблячи його «гладким» і «м'яким» або «шорстким» та «жувальним». В цілому, чим темніше вино, тим більше танінів і жирніший смак.

Unsplash

· Популярні сорти червоних вин: Каберне Совіньйон, Зінфандель, Мерло, Піно Нуар, Каберне Фран, Мальбек, Сіра (також відомий як Шираз), Бордо, Барбера, Санджовезе.

Види білого вина

У білому вині теж є таніни, але їх недостатньо, щоби зробити цей напій «зіркою вечірки». Замість танінів білі вина мають кислотність. Саме завдяки цьому вино «хрумке» або «терпке». Ну чи «в'яле» і «пласке», якщо кислотності недостатньо.

Unsplash

· Популярні сорти білого вина: Шардоне, Ріслінг, Совіньйон Блан, Семільйон, Москато (Мускат), Піно Гріджіо, Гевюрцтрамінер.

Рожеве вино

Рожеве вино (або рум'яне вино) має рожевий колір. Це відбувається тому, що вино залишається в контакті зі шкіркою червоного винограду протягом відносно короткого часу (порівняно з червоним вином). Якщо порівнювати його з червоним і білим, то рожеве вино набагато ближче до "світлого боку" з відносно низьким вмістом танінів.

Unsplash

· Популярні сорти рожевого вина: Піно Нуар, Зінфандель, Піно Гріджіо, Санджовезе.

Чи можна подавати червоне вино холодним?

Немає закону, який забороняє пити охолоджене червоне вино. Але є досить вагома причина, через яку цього робити не варто. Знову ж таки, це таніни. При охолодженні вони мають тенденцію ставати гіркими. У свою чергу це означає, що темніші червоні вина вже не будуть такими смачними. З іншого боку, білі та рожеві вина з низьким вмістом танінів мають чудовий смак у охолодженому вигляді. Але не переборщуй, інакше втратиш більшу частину аромату. Хоча, звичайно, все це справа смаку. Декому подобається пиво кімнатної температури, деяким — холодна піца.

Читайте також: Як зрозуміти, що вино зіпсувалося

Що таке десертне та ігристе вино?

Червоні, білі та рожеві вина з об'ємним вмістом алкоголю 14% або менше вважаються "столовим вином" або "легким вином".

Десертне вино отримало свою назву, тому що воно, як правило, солодке та випивається після їжі. Алкоголь (зазвичай бренді) додають у десертне вино, щоб воно могло зберегти більше натуральних цукрів (найчастіше вони втрачаються в процесі ферментації).

· Популярні десертні / кріплені вина: портвейн, мадера, вермут, херес, марсала.

Ігристе - вино зі значним ступенем карбонізації, яка може відбуватися як природна частина процесу бродіння або шляхом насичення вуглекислим газом після бродіння. Читаючи етикетки ігристих вин, ти також зіткнешся з термінами, що вказують на їхню солодкість/сухість.

Unsplash

· Популярні ігристі вина: Шампанське, Просекко, Кава, ігристе рожеве, Москато, Ламбруско.

Ігристі вина від найсухішого до найсолодшого:

· Brut Nature.

· Extra Brut.

· Brut.

· Extra Dry / Extra Sec / Extra Seco.

· Dry (сухе) / Sec / Seco.

· Demi-Sec / Semi-seco.

· Doux / Sweet / Dulce.

Ігристе вино виготовляється з широкого асортименту червоних та білих сортів винограду. Власне шампанське виробляється з Шардоне, Піно Менье та/або Піно Нуар.

Все частіше споживачі та виробники використовують терміни «ігристе» та «шампанське» чк взаємозамінні (точно так само, як ти називаєш будь-який гайковий ключ просто ключем). Але пуристи наполягають на тому, що тільки вино, виготовлене в регіоні Шампань у Франції, має право називатися шампанським. Тож уважно вивчай етикетку перш, ніж купувати «справжнє шампанське».

Як описати смак вина

Отже, резюмуємо: червоне вино червоне, тому що воно зброджувалося зі шкіркою, що зробило його більш дубильним. У білому вині менше дубильних речовин і воно кисліше. Десертні вина мають більш високий вміст алкоголю і зазвичай вони солодші, а ігристе має бульбашки.

Ніби просто, так? Звичайно ж, ні. Зупинитися на червоному та білому вині було б наче, що закінчити дискусію про транспортні засоби, зупинившись лише на легкових та вантажних автомобілях. Якщо ми збираємося визначити сорт вина, яке тобі подобається пити, доведеться трохи уточнити. Так, це означає, що зараз ми говоритимемо про смак вина.

Оцінити смак напою – завдання вкрай суб'єктивне і тому катастрофічно складне. Додай сюди снобізм любителів химерних висловлювань… У результаті багато слів і жодного грама зрозумілого. Не вішай носа: є кілька термінів, які допоможуть розібратися.

Unsplash

Чотири ключові винні дескриптори

1. Солодкість

Не потребує пояснення. Протилежністю солодкому є сухість. Вино також може бути напівсухим (тобто з легким натяком на солодкість, але надто слабким, щоб ласуни закричали «ура»).

2. Кислотність

Ми вже говорили про це. Кислотність дуже важлива для білих вин, вона робить їх освіжаючими та хрусткими. Низька кислотність робить смак вина «жирним».

3. Танін

Ще один фактор, який ми вже розглянули. Вина з високим вмістом таніну терпкі, іноді навіть гіркі та чорнильні. Вина з низьким вмістом танінів гладкі та м'які.

4. Тіло

Це відноситься до сприйняття "ваги" і в'язкості вина. Повнотіле вино здається густим і при обертанні повільно стікає по краях келиха. Легке вино майже як вода. Середньотіле – золота середина.

Найкращий спосіб налаштувати свої смакові рецептори на чотири основні винні дескриптори — заварити собі чашку міцного чаю. Потягуй його чорним, без будь-яких добавок. На смак вийде щось дуже танінове (тобто гірке). Тепер додай трохи лимонного соку та спробуй. У поєднанні з дубильним смаком і кислотою напій набуде терпкий смак. Тепер додай трохи цукру для солодкості. Букет стане приємнішим, смак — м'яким.

Є п'ята річ, яку слід пам'ятати при описі вина — смак. На відміну від чотирьох ключових дескрипторів, смак включає всі дескриптори і є більш суб'єктивним.

5. Бонус: аромати

Тут безкраї поля для снобістського розгону. Наша тобі порада: якщо не розумієшся на ароматах, дотримуйся найбільш характерних смаків, таких як фруктові, землисті, пряні, димчасті або квіткові. Також можеш відчути й інші відомі фруктові аромати: цитрусові, яблучні, персикові, аромат чорної вишні або груші.

Хочеш навчитися розумітися? Сходи на дегустацію чи відвідай винний магазин і просто попроси кілька контрастних пляшок вина. Скажи: «Дайте мені щось фруктове і щось землісте». Або: «Дайте м'яке червоне та яскраве червоне вино». Випивши їх почерзі, зможеш краще зрозуміти, що означають ці терміни.

У винному світі неминуче почуєш багато дискусій про «дуб», «дубовість» або «дубову якість». Ароматом дуба вино наповнюється у процесі ферментації чи напстоювання у дубових бочках. Якщо любиш віскі, знаєш, наскільки важливим може бути дуб.

У вині дуб – ще один показник смаку. Деякі кажуть, що дуб додає таких якостей, як димність, гвоздику, пряність або відтінки ванілі. Інші просто не люблять дубових ароматів. Якщо останнє про тебе, просто бери вино з низьким дубовим характером. Багато вин ферментуються і витримуються в бочках з нержавіючої сталі і, таким чином, стають зовсім не дубовими (якщо винороб не додає дубову есенцію постфактум).

· Порада : поєднуй дубові вина з солоною їжею. Сіль знижує гіркоту дуба приблизно так само, як і згладжує гострі кути текіли.

Яке стартове вино купити?

Найкраще почати з простого – щоб ти міг відокремити те, що дегустуєш, і те, що тобі подобається чи не подобається у вині.

Unsplash

Почни з цінового діапазону (еквівалент) $10-15. Більшість вин у цій ціновій категорії «типові» для свого сорту та регіону. Деякі стверджують: складність починається лише серед напоїв із цінником (еквівалент) $25+. Наша відповідь: поки перебуваєш у дослідницькій фазі, краще побережи свої фінанси. Якщо пощастить, зможеш знайти нормальні вина за ціною навіть дешевшою (еквівалент) $10.

Знову ж таки, новачкові важко сказати, яким буде смак вина, ґрунтуючись лише на сорті напою. Тому, перш за все, не соромся просити про допомогу. Найкраще піти в магазин і попросити вино, яке хочеш скуштувати. Скажи "я хочу сухе легке біле вино" або "я хочу спробувати насичене червоне вино". Або можеш навіть згадати вина, якими насолоджувався у минулому, та допомогти підшукати щось подібне.

Читайте також: Вино Гіппократа: десять крутих фактів про вермут

Ще одна хороша тактика - попросити "типовий" сорт, наприклад: "Знайдіть мені типовий Піно Гріджіо за (еквівалент) $15 ". Ось короткий виклад, який допоможе ухвалити рішення:

Популярні білі вина

· Шардоне - фруктове, маслянисте, з бархатистим відтінком, нетиповим для сухих білих вин.

· Піно Гріджіо (воно ж Піно Грі) - просте, легке, сухе і хрумке.

· Рислінг - буваеє і сухе, і солодкувате, з інтенсивним фруктовим смаком. Набагато легше, ніж Шардоне.

· Москато ( Мускат) - фруктове і часто солодке.

· Совіньйон Блан - сухе, терпке і кисле, з трав'яним присмаком, а також тропічними фруктами.

Популярні червоні вина

· Каберне Совіньйон - повнотіле з трав'яними нотками. Іноді із насиченим смаком смородини.

· Мерло - фруктове, пряне. Дуже м'яке, менш дубильне, ніж Каберне Совіньйон.

· Піно нуар – ніжне та свіже, дуже м'які таніни з фруктовими ароматами.

· Зінфандель - зазвичай пікантне, варіюється від середнього до насиченого, від сухого до напівсухого.

Розуміння вина – це процес

Візьми за правило витрачати протягом наступного місяця на покупку однієї нової пляшки на тиждень ( бо випивай келих за вечерею у винному барі). Відкоркуй і витратити кілька хвилин, щоб спробувати і описати напій, використовуючи вищезгадані дескриптори. Переконайся, що відкриваєш новий тип вина щотижня. Наприкінці місяця почнеш розбиратися в деталях і зі снобами будеш на «ти». А ще це обов'язково позитивно вплине на задоволення процесом споживання.

Unsplash

Зрештою, поки ти звертаєш увагу на те, що не подобається у вині, кожна пляшка наближатиме до того, що тобі подобається. Пий бокал за раз і не бійся зізнаватись у тому, що чогось не розумієш. Зосередься на тому, щоб насолоджуватися воістину твоїм виному цьому і є весь сенс. Успіхів!

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK