Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Залишитися без травм часом не вдається навіть досвідченим спортсменам, не кажучи про початківців. Як же звести до мінімуму ризики і зберегти своє дороге здоров'я?

Зазвичай, бігова доріжка не таїть у собі несподіваних каверз. Але ось працюючи з «серйозними тренажерами», або просто із залізом – штангою, гантелями та іншими атрибутами тренажерки, завжди є ризик зробити щось неправильно. Адже деякі помилки навіть тягнуть за собою травми.

Тому потрібно знати – на що звернути особливу увагу, щоб твої тренування не затьмарювалися болем у м'язах, зв'язках, або хребті. До того ж, будь-яка травма змусить тебе послабити інтенсивність, а то й зовсім на якийсь час припинити заняття, що, погодься, ніяк не додає оптимізму.

Ось деякі моменти, яких слід уникати:

Неправильна техніка

Часто причиною травми стає невміння виконати вправу. Твої перші дні в тренажерному залі повинні проходити тільки рука об руку з тренером - дивися та запам'ятай, посилено працювати будеш пізніше! Нині ж головне – навчитися все робити правильно, без помилок, довести процес виконання до автоматизму, повільно та вдумливо виконувати кожну фазу, стежити за диханням.

Збільшення навантаження

Без цього неможливий будь-який прогрес, проте зловживання також небезпечне. Нервова система (як і м'язова) звикає до «свого» навантаження поступово. Не поспішай різко її збільшувати, навіть якщо відчуваєш, що це тобі під силу. Пам'ятай – краще зробити менше, але якісніше.

Помилки у методиці

Одна з найпоширеніших причин травматизму у залі. Дивно, але досі існують тренери, які не надають особливого значення індивідуальності тренувань, а регулярно «підсовують» своїм підопічним одну й ту саму методику. Якщо твій інструктор із таких, розлучайся з ним без жалю - на коні твоє дороге здоров'я!

Плавний перехід

Задумав змінити тренувальну програму? Відмінно, це завжди на користь м'язів. Ось тільки робити це потрібно акуратно і повільно: кардинально навантаживши м'язи, що ігноруються тобою раніше, ти ризикуєш отримати розтяг.

Слабка розминка

Займатися з нерозігрітими м'язами – смертний гріх у спортзалі. Усі про це знають. Проте, примудряються нехтувати розминкою. Запам'ятай  - вона не тільки фізично готує тебе до тренування, а й чудово стимулює кровообіг, піднімаючи як спортивний дух, так і настрій.

Відсутність страховки

Якщо ти ходиш у зал не просто побігати-пострибати, а наполегливо тренуєшся з великою вагою – без партнера не обійтись. Травми, отримані внаслідок відсутності підстраховування – найсерйозніші, адже чим більша вага – тим сильніший ризик. Страхування - процес взаємний, спершу ти потім тебе. Присутність партнера дає можливість не витрачати зусилля на думки про збереження рівноваги, а повністю зосередитися на якісному виконанні вправи. Та й взагалі, роблячи щось важке в залі, завжди стеж, щоб по сусідству хтось обов'язково був - мало що...

Порушення умов безпеки

Перевіряй – чи добре закріплені снаряди, троси чи стійки для штанги. У жодному разі не починай працювати на лаві, дошка якої неміцно пригвинчена до основи. При виконанні дуже важких вправ користуйся еластичними бинтами (тільки не забувай їх зняти після закінчення вправи – перетискати кровоносні судини надовго дуже шкідливо).

Нехтування обмеженнями

Підбір вправ має відбуватися з урахуванням стану твого здоров'я, й ніяк інакше. Наявність остеохондрозу, м'язової невралгії, хвороби серця або, скажімо, радикуліту суттєво змінюють тренувальну програму. Знехтувати цим означає стовідсотково отримати травму. І взагалі, перш ніж вирушати до зали, обійди лікарів, щоб точно бути впевненим, що тобі все можна.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK