Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Екіпажі та кораблі, що брали участь у цих чудових космічних місіях, досягли неймовірних успіхів у вивченні нашого Всесвіту, і пам'ять про них житиме вічно

Протягом століть людство мріяло досліджувати космос. Шістдесят п'ять років тому ми врешті-решт почали здійснювати цю мрію. Деякі космічні місії показали, наскільки далеко може зайти людська раса. Деякі, навпаки - штовхнули нас у глибини смутку.

Проте, як би там не було, про ці місії ми не забудемо ніколи.

nasa.gov

1. 1957: Супутник I - перший супутник у космосі

4 жовтня 1957 року з космодрому Байконур було запущено перший супутник Землі, який вийшов на орбіту нашої планети і став першим штучним об'єктом, що потрапив у космос.

Він був сферою з алюмінієвого сплаву, яка здійснила 1440 оборотів навколо Землі за 21 день, а потім втратила сигнал і... Тим самим перенесла весь світ у космічну еру.

Ця місія пролила світло на густину земної атмосфери і стала легендою. А ось щодо долі Супутника-1, то він залишався на орбіті до 4 січня 1958 року, а потім згорів при вході в нашу атмосферу.

nasa.gov

2. 1961: Восток I - перша людина в космосі

Космонавт Юрій Гагарін став першою людиною, яка побувала в космосі (12 квітня 1961 року), здійснивши обліт Землі на кораблі «Восток-1». Історичний політ тривав всього 108 хвилин, перш ніж Гагарін катапультувався з космічного корабля і зістрибнув з парашутом на свою рідну планету.

Цікавий факт: перед запуском Гагаріна в космос була виконана випробувальна місія, в якій брали участь прототип «Восток-1», собака та манекен розміром з людину.

nasa.gov

3. 1963: Восток-6 - перша жінка в космосі

Саллі Райд, Мей Джемісон та Крістіна Кох були трохи пізніше. А першою жінкою, яка побувала у космосі, стала Валентина Терешкова. Справа була 16 червня 1963: 26-річна космонавтка вирушила в триденний політ на борту космічного корабля «Восток-6». Загалом вона здійснила 41 виток навколо Землі, чим не лише закріпила своє місце в історії, а й надихнула цілі покоління жінок-астронавтів на десятиліття вперед.

Читайте також: Міфи про космос: температура метеоритів та колір Сонця

nasa.gov

4. 1965: "Марінер-4" - перші знімки іншої планети

14 липня 1965 року «Маринер-4» вперше сфотографував іншу планету. Під час своєї подорожі космічний корабель наблизився до Марса на відстань майже 10 000 км і в приголомшливих деталях (для того часу) виявив там:

· затонулі кратери;

· пагорби кольору іржі;

· стародавні висохлі русла струмків - сигнал про те, що колись там могло існувати життя.

Зернисті зображення зачарували вчених і любителів космосу, тим самим започаткувавши багаторічну одержимість Червоною планетою.

nasa.gov

5. 1969: Аполлон-11 - перша людина на Місяці

20 липня 1969 року через 4 дні після запуску з мису Кеннеді у Флориді Ніл Армстронг зробив один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для людства, тим самим ставши першим, хто ступив на Місяць.

Менш ніж за 20 хвилин до свого командира приєднався Базз Олдрін, який пілотував місячний модуль. Вони удвох досліджували Місяць пішки протягом трьох годин, проводячи експерименти та збираючи зразки. Після возз'єднання з колегою-астронавтом Майклом Коллінзом Армстронг і Олдрін повернулися на Землю 24 липня.

nasa.gov

6. 1970: "Венера-7" - перша посадка на іншу планету

Венера-7 - перша місія, що дозволила приземлитися на іншій планеті. Вона висвітлила суворий і невблаганний світ, розташований поруч із нами. Космічний корабель протримався на поверхні недовго – менше години. Але за цей час він встиг надіслати величезну кількість даних. Через десятиліття 13-та місія «Венера» зробила перші в історії знімки поверхні нашої гарячої сусідки.

Читайте також: П'ять речей, випадково та навмисне втрачених у космосі

nasa.gov

7. 1970: Аполлон-13 - сміливий порятунок

11 квітня 1970 року без надзвичайних ситуацій було запущено «Аполлон-13». Але через 56 годин після початку місії все змінилося. За кілька хвилин після прямої телетрансляції (коли Джим Ловелл, Джек Суайгерт і Фред Хейз спілкувалися з тими, хто залишилися вдома) всередині корабля стався вибух, і всім стало ясно: досліджувати район Фра Мауро на Місяці, як спочатку планувалося, вже ніхто не буде.

Вибухнули кисневі балони. І екіпажу, і наземним диспетчерам — всім на льоту довелося вигадувати, як перемогти нестачу енергії, тепла, води та надлишок чадного газу, щоб повернути космонавтів на Землю. І попри все, 17 квітня вони таки зробили це. Екіпаж повернувся.

nasa.gov

8. 1977: "Вояджер-1" - політ у міжзоряний простір

Запущений у 1977 році разом зі своїм рідним братом «Вояджер-2», «Вояджер-1» працює і донині. Основною місією зонда було дослідження Юпітера та Сатурна. В результаті апарат виявив вулкани на супутнику Юпітера і нові подробиці про кільця Сатурна. Він зробив усе можливе… буквально.

А потім у 1990-му році не лише сфотографував всю нашу Сонячну систему, але й у 2012-му перетнув міжзоряний простір, таким чином ставши першим штучним зондом, який зробив це і покинув межі своєї зірки.

nasa.gov

9. 1986: STS-51-L - Катастрофа «Челленджера»

28 січня 1986 року стартувала 25-та місія програми «Space Shuttle». Проте, вона завершилася трагічно лише через 73 секунди. Справа в тому, що STS-51-L був уже 10-ою місією, що виконується на космічному шатлі "Челленджер". У результаті відмовив ракетний прискорювач, що призвело до розпаду шатла на ходу та загибелі всіх семи членів екіпажу.

Запуск мав відбутися 22 числа, але неодноразово переносився через погану погоду. Метою місії було спостерігати за кометою Галлея і відстежувати супутники.

Читайте також: Привіт із космосу: ТОП-10 найвідоміших комет

nasa.gov

10. 1990: Космічний телескоп "Хаббл" - шпигун за зірками

Космічний телескоп імені Хаббла — на той час найсучасніша з будь-коли побудованих орбітальних обсерваторій (запущена в космос 24 квітня 1990 року). Телескоп робив захоплюючі дух зображення найдальших галактик у Всесвіті.

Разом з пізніше доєднаними до нього римською широкодіапазонною інфрачервоною обсерваторією Ненсі Грейс і телескопом імені Джеймса Вебба, «Едвін Хаббл» змінив фундаментальне розуміння Всесвіту і допоміг висвітлити наше місце в ньому.

nasa.gov

11. 1996: Mars Pathfinder - перший усюдихід на Марсі

Залишивши Землю 4 грудня 1996 року, Mars Pathfinder досяг Червоної планети 4 липня 1997 року. «Слідопит» проаналізував атмосферу, клімат та геологію Марса . А потім частину станції - марсохід "Соджорнер" - треба було якось посадити на саму планету. Вчених мучили невиразні сумніви… Але завдяки творчому підходу та обвішуванню всюдихода подушками безпеки місія увінчалася успіхом.

Було зібрано докази того, що на Марсі колись була проточна вода і що там нагрівається атмосфера. Соджорнер зробив свою останню передачу у вересні 1997 року, відпрацювавши вдвічі більше очікуваного. Потім зв'язок з ним було втрачено.

nasa.gov

12. 1997: Кассіні-Гюйгенс - Подорож навколо Сатурна

Провівши в космосі немислимі 20 років, космічний корабель « Кассіні » та зонд « Гюйгенс » ( результат співпраці NASA , Європейського та Італійського космічного агентства ) завершили свою місію 15 вересня 2017 року.

Пропрацювавши майже чверть століття, корабель разом із зондом збирав інформацію про Юпітера , літав між кільцями Сатурна , вивчав його супутники. А потім увійшов до атмосфери останнього. Так місія й завершилась.

Кассіні-Гюйгенс ще міг послужити, але рішення "прощатися" з місією було прийнято для захисту біологічного складу навколишніх місяців.

Читайте також: Секс і космос: чи можна зайнятися інтимом у невагомості?

nasa.gov

13. 2000: Міжнародна космічна станція

Перші частини Міжнародної космічної станції залишили Землю восени 1998 року. Ще дві частини було прикріплено вже в космосі, поступово додаючись фактично до 2 листопада 2000 року — саме тоді прибув перший екіпаж.

Сьогодні на борту МКС астронавти з усього світу проводять різноманітні експерименти, зокрема досліджують вплив мікрогравітації на організм людини.

Останніми роками постійно відбувалися «коригування»: як механічні, так і політичні. 2018-го було прийнято закон про продовження операцій МКС до 2030 року.

nasa.gov

14. 2009: Кеплер - Дослідження далеких світів

7 березня 2009 року "Кеплер" стартував з мису Канаверал у Флориді. Місія полягала у «дослідженні структури та різноманітності планетарних систем». Завершилася вона у 2013 році, після чого телескопу доручили виконувати другу місію – «К2»: спостерігати за зірками різних ділянок у площині екліптики.

У результаті за наступні роки телескоп виявив понад 2600 планет серед понад півмільйона зірок. А потім настало 15 листопада 2018-го і у «Кеплера» закінчилося паливо, повернутися назад на орбіту Землі він уже не міг.

Примітно: в цю ж дату в 1630 році помер Йоганн Кеплер - німецький математик, астроном, механік, оптик, першовідкривач законів руху планет Сонячної системи (на честь нього телескоп і назвали). Ймовірно, в NASA навмисно дочекалися "судного" дня і відключили "Кеплер".

nasa.gov

15. 2015: Falcon 9 благополучно приземлився

У грудні 2015 року інженери SpaceX успішно посадили на Землю перша ступінь Falcon 9. Ця подія започаткувала нову еру космічних польотів, довівши: досягти орбіти — не таке вже дороге задоволення.

14 березня 2021 року SpaceX вдев'яте запустили Falcon 9 , встановивши рекорд, що десятиліття тому здавався немислимим. Нещодавно за обсягами фінансування від NASA SpaceX перевершила навіть Boeing, отримавши $2,04 мільярда у 2022 фінансовому році. Чекаємо 2023 - час, коли компанія в космос почне запускати "живі екіпажі".

nasa.gov

16. 2021: Космічний телескоп Джеймса Вебба

Запущений у гравітаційно-стабільну точку між Землею та Сонцем у день Різдва 2021 року, космічний телескоп Джеймса Вебба став поворотним моментом у нашому погляді на космос.

12 липня 2022 року прилади телескопа для ближнього та середнього інфрачервоного діапазонів дали перші чіткі зображення тисяч галактик у безпрецедентно глибокому полі зору. Можливості Вебба можуть розкрити більше, ніж ми коли-небудь знали: про формування зірок і галактик, склад екзопланет.

Телескоп зміг навіть виявити і розглянути найстарішу галактику, коли-небудь нами ідентифіковану (вона утворилася лише через 235 мільйонів років після Великого вибуху). Її ім'я - CEERS-93316, знаходиться вона від нас на неймовірній відстані 35 мільярдів світлових років.

Вебб розрахований на термін служби до десяти років. Але ремонт, точне вирівнювання дзеркал та іншого обладнання означає, що телескоп може надавати дані і вражаючі зображення небесних явищ набагато довше.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK