Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Homo sapiens у компанії ножа знаходиться так давно, що простежити історію цієї холодної зброї практично неможливо. Проте цілком реально дізнатися, чи правдиві всі забобони, які часто складають про ножі

Ніж завжди був поруч із власником: хоч із військовим, хоч із лиходієм, хоч із мирною людиною. В результаті такої тісної взаємодії виникло безліч прикмет і забобонів, пов'язаних із цим супутником людини. Одні з них мають цілком зрозуміле практичне походження, інші межують із легендами та містикою.

 

Чоловічий журнал MPort вирішив розібратися у всій цій містиці з ножами та забобонами. І ось до чого ми дійшли.

Їсти з ножа не можна

Найчастіше наші батьки пов'язували цю заборону з культурою поведінки. Однак старші люди вірили, що той, хто їсть з ножа, обов'язково стане злим. Якщо подумати, то знайти деяке пояснення цій старій прикметі можна.

Читай також: ТОП-10 найкрутіших ножів для хлопця

Кому і за яких умов доводилося і доводиться їсти з ножа? Тому, у кого під рукою не було виделки. Це мисливці, солдати, розбійники, одним словом – люди, які часто перебувають в умовах суворих. Природно, що й характер у них формувався відповідно до способу життя.

Не можна класти ножа на стіл лезом вгору

Мовляв, сварка буде. Тут до бабці не ходи, і так зрозуміло: її не обминути, якщо якийсь тюхтій поріжеться об цей ніж. А такий обов'язково знайдеться. Приблизно з тієї ж точки зору можна пояснити та заборону залишати ножі на столі на ніч. Народ каже, що домовик розсердиться і заріже недбайливого господаря. Що ж, може й так.

А може, така заборона з'явилася і тому, що вночі у темряві є шанси поранитися. Електрики-то раніше не було, а скіпку запалювати довго. А якщо ще й напружити уяву, то вийде, що ніж на столі – нічному злодієві зброя.

З цієї ж точки зору розглядається і заборона на те, щоб ніж лежав на підвіконні в повний місяць. За народними повір'ями ніж затупиться. Та й блиск леза у місячному світлі привертає непотрібну увагу. Воно тобі потрібно?

Ножі та корови

Читай також: Ножичок для крутого: ТОП-7 різальних новинок

Ріжучі властивості цього предмета змушували багатьох ставитись до нього з побоюванням і приписувати здатність завдати шкоди навіть на відстані. Наприклад, у селах вважають, що якщо "пронизати" ножем молоко, то корова, у якої це молоко здоїли, занедужає. Ця ж заборона стосується й інших молочних продуктів, крім олії.

Чи можна дарувати ніж

Дарувати ніж не можна, тому що можна розрізати при цьому дружбу або добрі стосунки. Тому завжди прийнято за ніж давати дрібну монету або купюру. Однак і відмовлятися від подарунка у вигляді ножа не можна – це негарно, не за етикетом.

Ножі-знахідки

Що ж до знайдених ножів, то настійно не рекомендується брати ніж на дорозі, а тим більше – на перехресті. Там взагалі нічого брати не можна, а то переслідуватимуть хвороби та нещастя. А ще не можна брати додому військові ножі, особливо з битв. Це ножі-вбивці. Вони пізнали смерть, і людина, яка підібрала таку зброю, ризикує сама від ножа загинути або вбити когось.

"Ножі-кровопійці"

Читай також: ТОП-5 найжорстокіших видів зброї

Або ось є ще "ножі-кровопийці". Хто б такий ніж у руки не взяв – рано чи пізно поріжеться. Щоб не поранитися, цьому ножеві треба час від часу давати кров, наприклад, різати їм свіже м'ясо. А ще можна такий ніж використовувати для захисту від злих людей та недоброзичливців, які хочуть прийти до будинку. Для цього ножа-кровопийцю встромляють у щось над вхідними дверима.

 

Хороші прикмети

Деякі прикмети, пов'язані з ріжучими властивостями, допомагали творити добрі справи. Наприклад, якщо дитина довго не починала ходити, то між її ніжками під час першого кроку проводили лезом ножа по підлозі – розрізали пута. Після цієї процедури, вірили предки, дитина вчилася ходити набагато швидше. А перед купанням приготовлену воду обов'язково переливали через лезо ножа, щоби відрізати всі хвороби.

 

Байка наостанок

Читай також: ТОП-5 найкращих ножів з кіно

Серед мисливців раніше зустрічалися такі, що жили далеко від людей. Особливо це стосувалося мисливців на вовків. Якщо такий вовчатник виготовляв ножа своїми руками, причому без молотка і заклепок на рукояті, то, прийшовши в повний місяць в ліс, він міг стати перевертнем-вовком. Для цього потрібно було встромити ніж у сухий осиновий пень і перестрибнути через нього.

А взагалі ножі ручної роботи взагалі викликають до себе особливе ставлення. Адже майстри в кожен свій витвір вкладають душу. Мабуть, тому до ножів ставляться як до живих істот.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK