Гострий ніж принесе задоволення від процесу. Тупуватий — навпаки, може ще й нанести травму, випадково зісковзнувши з предмета, що ріжеться
Вклав солідні кошти у якісний набір кухонних ножів? Знання того, як за ними доглядати, — перший крок до того, щоб вони залишалися гострими. По-перше, рекомендується ніколи не мити ножі в посудомийній машині.
Через високу температуру і час миття кухонні ножі можуть втратити свою гостроту і колір. Коли покористувався ножем, спочатку витри його чимось сухим, а потім швидко промий холодною водою. Цей метод не зашкодить різальним властивостям ножа.
По-друге, ти завжди повинен використовувати обробну дошку як поверхню для різання. По-третє, зберігати ножі, коли вони не використовуються, слід окремо від іншого посуду.
Читайте також: Коли без ножа не обійтись: 10 ситуацій
Але як правильно точити ножі?
До речі, відомі шеф-кухарі радять це робити після кожного використання.
webstaurantstore.com
За допомогою точилки
Виконуй так:
1. Помісти вістря точилки на тверду поверхню.
2. Помісти ніж перпендикулярно точильній сталі.
3. Злегка нахили ножа, поки основа не упреться в основу точильного верстата. Переконайся, що різак звернений від тебе.
4. Проведи ножем по точилці, злегка натискаючи, поки кінчик леза не торкнеться кінчика точилки.
5. Повтори процедуру приблизно 10-12 разів з кожною стороною леза.
Освоїшся - зможеш з кожним рухом міняти сторони, а не по 10-12 разів точити лише одну.
За допомогою точильного каменю
З одного боку, використання точильного каменю потребує додаткового часу та навичок. З іншого боку, зернистість каменю зробить лезо максимально гострим.
Як правильно це робити:
1. Помісти камінь у воду, поки бульбашки, що утворилися, не припинять виходити назовні (зазвичай займає до п'яти хвилин).
2. Тримай ножа під кутом 15 градусів до більш грубої сторони каменю. Деякі точильні камені можуть бути оснащені направляючою, яка утримуватиме лезо ножа на місці під правильним кутом.
3. Проведи різаком по каменю від кінчика до основи леза, направляючи його від себе і злегка натискаючи на ніж.
4. Проведи ножем по каменю від основи до кінчика леза.
5. Повтори приблизно 12-15 разів на одній стороні леза, потім переверни та повтори процес з іншою стороною.
6. Переверни точильний камінь на бік з дрібнішою зернистістю і повтори процес, додаючи воду в точильний камінь при необхідності.
Рекомендуємо придбати точильне каміння з дерев'яною підставкою, що допомагає утримувати його на місці.
За допомогою ручної / електричної точилки
Один із найпростіших і найефективніших способів — використовувати спеціальну точилку. Якщо така є, то робота буде неймовірно легкою. Такий девайс все зробить за тебе. Як правило, згідно з інструкцією, потрібно робити так:
1. Промий ніж водою.
2. Помісти ніж на точилку.
3. Проведи всією поверхнею ножа по точилці.
4. Повтори процедуру 10 разів з кожною стороною леза.
Unsplash
Звернися до фахівця
Якщо тобі не хочеться використовувати ці методи або не вдається досягти бажаних результатів, звернися до людей, які заточують ножі професійно.
Якщо ж точив сам і ніби задоволений результатом, перевір гостроту клинка, спробувавши розрізати аркуш паперу або помідор. Норма - чистий розріз без "опору жертви".
Читайте також: Військові ножі американських солдатів
Це цікаво