Технології
Твердість сталі і форма клинка: 4 якості, якими повинен мати гарний ніж
5 вересня 2019 | Автор: Дмитро Сергеєв
Гарний ніж - як і хороша жінка: на дорозі не валяється. Як його вирізнити серед натовпу конкурентів?
Ножова культура розвивалася протягом століть: удосконалювалися техніки виготовлення, форми клинків та їх матеріали. У давні часи справді гарний ніж могла дозволити собі лише заможна людина. Нам же не потрібно перетинати моря і пустелі, щоб отримати виріб із тієї самої дамаської або булатної сталі — вони продаються у відкритому доступі і за доступними цінами. Залишається лише дізнатися, як правильно вибрати їх.
А як же ж правільно? Дуже просто: будь-який якісний ніж повинен мати наступні характеристики. Якщо має — купуй не замислюючись.
1. Оптимальна твердість сталі
Читайте також: Кастет и нож: 4 предмета, которыми запрещено обороняться
Вибираючи ніж, зверніть увагу на марку сталі та заявлену в сертифікаті твердість. Якщо клинок виявиться дуже м'яким, то ніж швидко сточуватиметься, і надовго його не вистачить. Але й тверді сталі не є добре: чим сталь твердіша, тим вона тендітніша. На зимовому полюванні це дуже важливо, тому що від переохолодження зламати ніж простіше простого.
На твердість клинка великий вплив має процес загартування . Якщо технологія виконана з урахуванням особливості сталі, то ніж стане тільки краще, якщо ні — структура металу буде деформована. Оптимальною для ножа вважається твердість 55-59 за шкалою Роквелла. Наприклад, у доладного ножа «Скаут» твердість варіюється в значенні 56-58, що є майже ідеальним варіантом для будь-яких цілей.
Выбирая нож, обрати внимание на марку стали и заявленную в сертификате твердость
2. Відповідна марка сталі
Читайте також: Як правильно метати ніж: 3 перевірені секрети
Від марки залежать основні характеристики клинка: гнучкість, міцність, збереження гостроти, стійкість до корозії. Найпоширеніші у виробництві ножів стали - M390, 440 С, D2, СРТ-Т-440, 65Х13 та AUS-8. Докладніше хотілося б зупинитися на останній.
AUS-8 - японська сталь, що відрізняється оптимальним коефіцієнтом міцності та легкості заточування. Ножі з такої сталі досить довго тримають заточування, мають хорошу ударну в'язкість і стійкі до утворення ірж .
Ищи нож из стали AUS-8 — это металл, обладающий оптимальным коэффициентом прочности
3. Правильна форма клинка
Читайте також: Як доглядати за ножем: 4 чоловічі поради
Клинок не повинен бути занадто широким: чим ширше лезо, тим складніше його встромити. Тому варто віддати перевагу ножам зі списоподібною формою леза. Наприклад, якутський ніж, який здавна був пристосований для полювання, однаково гарний як у добиванні дичини, так і в її освіженні та обробці. Його лезо оснащене спеціальним долом і разом зі сталлю AUS-8 підвищує його ефективність і надовго зберігає заточування.
Клинок ножа не должен быть слишком широким: чем шире лезвие, тем сложнее будет его вонзить
4. Ухватиста рукоятка
Читайте також: Мужской лайфхак: как заточить нож зажигалкой
Дуже важливо, щоб ніж щільно лежав у руці і не ковзав . В іншому випадку рука може потрапити прямо на лезо. Щоб цього уникнути, вибирай рукояті з дерева (як у якутського), ударостійкого ABC-пластику або еластрону (як у НР-18). У нього рукоятка симетрична, що дозволяє тримати його будь-яким хватом - діагональним, зворотним, молоточним .
Еластрон за рахунок спеціальної фактури не ковзає навіть у мокрих руках. До речі, візуально "НР-18" нагадує ніж розвідника 40-х років - за рахунок довгого та вузького леза з характерною формою.
[[image_tag image_id="1600369" image_size="full" image_zoom="1" /]
Це цікаво