Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Що буде, якщо будівельні крани залишити у середині будівлі? Чи зробити будинок у вигляді праски? Відповідь проста: вийде цікава ідея та пам'ятка. Саме про такі сьогодні й розповідаємо

Величезні монстри зі скла та бетону (прям як ці божевільні футуристичні будівлі ) можуть бути і досить химерними – коли архітектор підходить до проекту із фантазією. У світі безліч висотних будівель, але лише деякі з них можна вважати шедеврами сучасної архітектури або просто неймовірно цікавими спорудами. Їм і присвячено цю статтю. Читай.

Genex Tower, Белград, Сербія

Читайте також: Как выглядит самое высокое здание мира, построенное из дерева?

Колись вежа Genex, вона ж Західна брама Белграда, служила офісом багатопрофільної зовнішньоторговельної та туристичної однойменної корпорації. В даний час офісна частина порожня, а другу вежу зайняли квартири. Житлова будівля пронизана внутрішнім двором-шахтою, а центральним елементом хмарочоса є кругла в перерізі бетонна вежа, яку вінчає круглий ресторан, що колись обертався, і шпиль.

Genex Tower, Белград, Сербия

Genex Tower, Белград, Сербия

Pinterest

Велична будівля мала чарувати гостей Белграда, і далася архітектору Михайлу Митровичу важко, коли наприкінці 1960-х він відстоював свій проект перед численними інстанціями соціалістичної Югославії. 1971 року фундамент таки заклали, а 1977 року будівлю добудували. Навіть стиль визначився – "бруталізм". Концепція, звісно, спірна, але дивна 30-поверхова споруда вже міцно вписана у пейзаж Белграда і знаходиться під охороною як пам'ятка історії та культури.

Flatiron, Нью-Йорк, США

Читайте також: Заброшенные высотки: 5 таинственных громадин

22-поверхова будівля в центрі Нью-Йорка певною мірою стала Манхеттенською Ейфелевою вежею. Спочатку споруда зустріла хвилю неприйняття та скептицизму, але згодом стала справжнім символом Великого Яблука. Звичайно, назвати хмарочосом за сучасними мірками його не можна, але на момент появи на початку ХХ століття будівля була однією з найвищих.

Бродвей виник на стародавньому шляху, прорубаному індіанцями ще до приходу європейців, а ось інші вулиці Манхеттена перетинаються під прямими кутами, раціонально та квадратно. Тому поява будівлі, що є гострокутним трикутником у перерізі, була справжнім проривом у міській архітектурі.

Flatiron, Нью-Йорк, США

Flatiron, Нью-Йорк, США

Pinterest

Клапан землі, що виник на цьому перетині, отримав у городян прізвисько Flat Iron, тобто "праска". Проект офісної будівлі за задумом архітектора Чикаго Деніела Бернема, з легкими сталевими каркасами і ліфтом Отіса, був втілений божевільними темпами - по одному поверху на тиждень. Зовні "хмарочос" облицьовували теракотовою плиткою, а загальний стиль був переосмисленням ідей італійського ренесансу та французького бароко.

Umeda Sky Building, Осака, Японія

Читайте також: Дубай с высоты птичьего полета

З боку 40-поверховий Umeda Sky Building виглядає так, ніби після будівництва всередині забули баштовий кран. Дві скляні вежі, об'єднані загальним верхнім поверхом та незрозумілими металевими формами. Твір архітектурного генія Хіросі Хара було завершено 1993 року, в епоху технологічної могутності Японії. Спочатку проект передбачав чотири вежі, але фінансові проблеми завадили планам. Саме тому 170-метрова висотка зі скла, сталі та бетону зараз складається лише з двох частин.

Umeda Sky Building, Осака, Япония

Umeda Sky Building, Осака, Япония

Pinterest

Взагалі, це звичайний офісний комплекс, в якому розміщувалася штаб-квартира Toshiba, але ідеєю було побудувати туристичний атракціон. Одна з вертикальних ферм, що створюють ілюзію баштового крана, - це направляюча для ліфта, що везе пасажирів на станцію ескалатора на 35 поверсі, який, до речі, вважається одним з найвисотніших у світі. На даху з великим круговим отвором розташований дворівневий оглядовий майданчик, з якого можна споглядати захід сонця над величезним містом, далекими горами та річкою Йодо.

Robot building, Бангкок, Таїланд

У 1980-ті таїландський архітектор Сумет Джумсай отримав пропозицію від Банку Азії спроектувати в Бангкоку банківську будівлю, яка б підкреслила роль сучасних технологій та комп'ютеризації у розвитку фінансової сфери. Джерелом натхнення для Сумета став іграшковий робот його сина, а також тотальне неприйняття сучасного неокласицизму та хай-тек архітектури.

Robot building, Бангкок, Таиланд

Robot building, Бангкок, Таиланд

Pinterest

Архітектор вважав робота своєрідним добрим помічником у повсякденному житті, цим і пояснюється дещо наївна конструкція – будівля східчасто звужується до верху, імітуючи незграбні риси простенького андроїда. Його очі - справжні вікна з дзеркальним склом, які за потреби можуть закриватися металевими жалюзі, а вусики служать антенами та громовідводами.

Офіс Центрального телебачення Китаю (CCTV), Пекін, Китай

Читайте також: Высоченные небоскребы, признанные самыми красивыми в мире

Кожному гостю Пекіна цей будинок запам'ятається обов'язково - це фактично кільцеподібна структура, що символізує безперервність телевізійного виробництва. Будівля складається із загальної двосекційної основи, двох похилих веж та загального верху. У будівлі – 51 поверх, кожен елемент має чітке функціональне розмежування. Вища вежа зайнята редакціями та офісами, а в іншій - студії новин, знімальні павільйони та апаратні, а на "мосту" - адміністрація.

Офис Центрального телевидения Китая (CCTV), Пекин, Китай

Офис Центрального телевидения Китая (CCTV), Пекин, Китай

Pinterest

Архітектори використовували трубчастий зовнішній каркас у вигляді діагонально-сітчастої структури, щоб нестійка на перший погляд конструкція була сейсмостійкою. Плід складної інженерної праці отримав серед пекінців прізвисько "боксерські шорти" або просто "штани".

PS

Будівлі унікальні, але є й унікальнішими. Наприклад, найвища будівля світу, збудована з дерева , або будова, що пожирає світло. Буде нагода — обов'язково відвідати їх.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK