Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Як запобігти хворих стоп, обираючи правильні бігові кросівки, з якими можна добігти хоч на інший кінець світу

Якщо ти зібрався серйозно займатися бігом, то варіант "старі кросівки" або "кеди" точно не підійде. Все тому, що неправильне взуття може легко травмувати стопи.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: ТОП-10 найкращих кросівок для бігу

Ідеальний варіант - сходити до ортопеда і проконсультуватися. Якщо ти маєш проблеми зі стопами, то навіть супер бігові кросівки тебе не врятують. І в таких випадках єдиний вихід – замовлення спеціальних ортопедичних вставок.

Пронація

Насамперед ортопед обстежуватиме пронацію стопи. Це те, наскільки вона вивертається всередину чи назовні під час ходьби чи бігу. А також це місця, в яких стопа торкається внутрішньої підошви кросівки та відштовхується від неї.

Існує три основні типи пронації: нейтральна, надлишкова та недостатня. Якщо під час ходьби дефекти можуть не так відчуватися, то під час бігу вони нагадають про себе. І що довше треба бути на дистанції, то болючіше буде.

  • Нейтральна пронація – рівномірний розподіл ваги тіла на всю стопу з легким акцентом на великий та другий палець. Вони найкраще пристосовані для того, щоб приймати на себе таке навантаження.
  • Надмірна пронація (плоскостопість) небезпечна тим, що навантаження йде тільки на великий і другий пальці ноги. В результаті стопа неприродно вивертається назовні. Через це можуть виникнути проблеми зі стабілізацією інших частин тіла.
  • Недостатня пронація (супінація) – процес, коли нога недостатньо взаємодіє з поверхнею своєю внутрішньою частиною. При цьому задіяні четвертий палець, мізинець і зовнішня частина стопи.

Протестуй свої стопи

Протестуй свої стопи

footage.com

  • Відбиток ліворуч – надмірна пронація або плоскостопість.
  • Відбиток посередині – нейтральна пронація.
  • Відбиток справа – недостатня пронація або супінація.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: ТОП-5 головних секретів правильного бігу

Бігові кросівки

Зрозуміло, що з нейтральною пронацією не повинно виникати жодних проблем. Тим, хто страждає на плоскостопість, радимо купувати бігові кросівки з медіальною підтримкою. Вона стабілізує стопу та обмежить її рухливість. Також слід затягувати тугіше шнурки . При супінації взуття повинне бути м'якшим і з додатковою амортизацією.

Сьогодні в моді бігові кросівки із ультра тонкою підошвою. Але якщо ти тільки-но почав займатися, купуй взуття з більшою амортизацією. Зв'язки та м'язи у тебе ще слабкі. Тому навряд чи вони зі старту без проблем почнуть справлятися із навантаженнями. Особливо це стосується тих, кому потрібно швидко схуднути . Цим чоловікам ми б точно порадили спочатку сходити до ортопеда.

Правильно підібрані кросівки стають твоїми другими ступнями

Правильно підібрані кросівки стають твоїми другими ступнями

amplifytoday.com

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Роби ноги: як підвищити витривалість у бігу

"Лиса гума"

Пам'ятай: у всього є свій знос. Бігові кросівки – не виняток. Залежно від інтенсивності тренувань, загальний пробіг взуття може змінюватись від 500 до 650 км. А далі підошва стоптується і втрачає свої властивості. Тому підрахуй приблизний кілометраж і не забувай міняти свою "лису гуму" на нову.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: На дистанцію: найкращі гаджети для бігуна

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK