Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Ножам потрібно зовсім небагато піклування та уваги для того, щоб вони залишалися в хорошому робочому стані. Детальніше про цю турботу читай далі

Зарубай (точніше заточи) собі на носі: чим гострішим є кут заточування, тим краще буде різати клинок, але тим акуратніше доведеться з ним поводитися.

 

Читай також: Ножичок для крутого: ТОП-7 різальних новинок

Кут заточування багато в чому залежить від геометрії клинка, його товщини та загального призначення. Коли заточуватимеш ніж, зважай на ці фактори. Не зайвим буде звертати увагу на такі нюанси.

Проти шерсті

Найбільш ефективний спосіб заточування полягає в тому, щоб рухати меч проти точильного каменю, ніби намагаючись відрізати від нього шматочок. Така техніка дуже добре себе зарекомендувала як у випадку з керамічним бруском у вигляді палички, так і у випадку із плоским точильним каменем. При заточенні клинка на плоскому точильному камені необхідно стежити за тим, щоб клинок знаходився по відношенню до каменю під правильним кутом.

Точильний інструмент

Тримай точильний інструмент чистим, інакше метал, що збирається на його поверхні в процесі заточування, може помітно погіршувати робочі властивості інструменту. Керамічний точильний камінь необхідно очищати водою, досить жорсткою губкою або чистячими пастами. Так само можна очищати точильні камені з карбіду кремнію або Arkansas, проте використовувати їх потрібно змоченими в спеціальному маслі або гасі.

Як доглядати за ножем: 4 чоловічі поради

Як доглядати за ножем: 4 чоловічі поради

jetcitygastrophysics.com

Чищення ножа

Читай також: Ніж для бою: лезо ізраїльських командос

Якщо у тебе є компресор або доступ до нього, продувай ніж частіше щоби видалити кишенькове сміття, пил і т.д. Якщо джерела стисненого повітря немає, його можна замінити, за певного терпіння, зубочисткою з деякою кількістю бавовни, або сірником з ваткою. Якщо ніж щільно забитий брудом, залитий кров'ю (що за думки?!) або арахісовим маслом, ретельно промий його водою, при необхідності застосуй зубну щітку.

Якщо ніж виготовлений із застосуванням природних матеріалів, таких як дерево чи кістка, намагайся уникати сильного замочування як цих, так і інших подібних матеріалів, що добре поглинають воду і при висушуванні можуть змінити форму або розколотися.

Якщо ніж був схильний до впливу елементів, здатних викликати корозію (наприклад, морська вода, кров або фруктові соки - особливо томатний), якнайшвидше ретельно промий його у воді під краном або в проточній воді, а потім добре просуши. Усі клинкові метали і навіть нержавіючі сталі легко піддаються корозії внаслідок впливу названих елементів, тому їх не можна залишати без відповідного догляду. Зрозуміло, це правило не поширюється на клинки зі стелліту або кераміки, але металеве оздоблення таких ножів (болти, поворотний механізм, шпильки) не є винятком із правила.

Як доглядати за ножем: 4 чоловічі поради

Як доглядати за ножем: 4 чоловічі поради

knife-depot.com

Олія, мастило та віск

Читай також: ТОП-5 найкращих ножів з кіно

Багато хто вважає, чим більше ніж залитий олією, тим краще для нього. Але насправді сучасні ножі вимагають значно менше олії, ніж прийнято вважати; і навіть тонни олії не зможуть змусити клинок відкриватися швидше. Навпаки, зайва олія або мастило всередині ножа будуть лише сприяти накопиченню пилу та бруду.

При необхідності однієї краплі спеціальної рушничної або годинникової олії буде достатньо нанести на зубочистку і обробити з'єднання. Потім надлишок олії потрібно промокнути серветкою.

Клинки зі звичайної вуглецевої або дамаської сталі (тобто схильні до корозії) слід періодично обробляти восковою пастою або рушничним маслом.

Читай також: П'ять способів навчитися метати ніж

Рукоятки, які виготовлені з природних матеріалів, також необхідно періодично обробляти мінеральною олією або воском. Якщо ніж промивається з милом, ацетоном або іншим розчинником жиру, чиста поверхня може бути оброблена зубною щіткою з невеликою кількістю масла.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK