Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Як втратити у космосі 600 кілограмів аміаку? Лови майстер-клас вчених із NASA

Є в нашому світі країни, які не поспішають прибирати за собою космічний сміття. Так на орбіті Землі і опиняються деякі з описаних нижче речей.

Перчатка

Читай також: День Космосу: ТОП-10 крутих гаджетів орбіти

1965, перша в історії американської космонавтики прогулянка в космосі закінчилася тим, що астронавт, інженер, підполковник ВПС США, перший американець у відкритому космосі, Ед Уайт втратив рукавичку. Вона відлетіла від борту корабля "Джеміні-4", і близько місяця кружляла навколо нашої планети, таким чином обіймаючи почесну посаду одного зі штучних супутників Землі. А потім аксесуар згорів у стратосфері.

Сумка з інструментами

Читай також: Космічний туризм: Virgin Galactic представили корабель для подорожей

Ще одна річ, втрачена космонавтами (точніше, жінкою-космонавтом – Хайдемарі Стефанишин-Пайпер). Хайдемарі лагодила сонячну батарею на Міжнародній космічній станції, а потім сумка "буквально попливла" з рук Пайпер. У ній були:

  • нагнітачі для змащування;
  • кельми;
  • мішки для деталей і т.д.

Вага сумки становила 13 кіло. Загальна вартість втрати – на $100 тисяч. Справа була у листопаді 2008. Після нагоди астрономи часто помічали сумку на орбіті.

Цистерна аміаку

У 2007 році експерти з NASA оновили систему охолодження Міжнародної космічної станції. В результаті цього з'явилося космічний сміття - цистерна аміаку. Нікому вона не була потрібна і на Землю транспортувати її теж ніхто не взявся. Так 600-кілограмова ємність і пролітала цілий рік на нашій орбіті. А потім згоріла над південною частиною Тихого океану.

Прах Джина Родденберрі

Читай також: Міфи про космос: температура метеоритів та колір Сонця

Джин Родденберрі - американський сценарист, продюсер і творець науково-фантастичного телевізійного серіалу "Зоряний шлях". Помер Джин 24 жовтня 1991 року. Перед тим, як відійти в інший світ, він написав заповіт — відправити його прах у відкритий космос. Воля покійного була виконана, правда аж 1997-го року (у спеціальній капсулі на ракеті "Пегас"). І у свій останній політ Родденберрі вирушив із прахом ще 23-х космічних піонерів та ентузіастів.

Плоскогубці

2007 року американський астронавт Скотт Парадзінскі, як і Хайдемарі Стефанишин-Пайпер, коли був у відкритому космосі, не втримав у руках інструмент — плоскогубці. Пізніше їх бачили пропливаючими під станцією.

Фотоапарат

Читай також: День космонавтики: десять найкрутіших героїв космосу

У тому ж 2007-му теж американка, а за сумісництвом — офіцер ВМС США і астронавт NASA, Суні Вільямс, працюючи у відкритому космосі, втратила фотоапарат. Він відправився у невідомість і вже ніхто його ніколи більше не бачив.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK