Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Сьогодні покупки в інтернеті – річ вкрай популярна. Однак не усі знають як себе убезпечити від обману

1. Як робити покупки в інтернеті: вивчай відгуки

Часто нечесні інтернет-продавці, які й не планують нічого тобі відправляти, намагаються створити видимість серйозної та якісної роботи. Для цього вони додають на сайт фальшиві захоплені відгуки. І зазвичай написанням таких коментарів займаються найняті за смішні гроші на біржах фрілансу горе-копірайтери, які легко себе видають:

  • у текстах від «різних» клієнтів трапляються однакові обороти;
  • повторюються орфографічні та мовні помилки;
  • іноді використовуються абстрактні описи на кшталт "відмінна якість", "гідна ціна", "дуже сподобалося".

Часто автору відгуків просто не вистачає часу як слід вивчити товар, тому він користується загальними фразами.

Коментарі публікуються «оптом»: за пару днів з'являється десяток позитивних відгуків, часто з тим самим інтервалом. Потім після перерви (у копірайтера вихідний) ситуація повторюється.

Читайте також: Почему мы постоянно в онлайне покупаем ненужные вещи

Навіть найменший інтернет-магазин намагається створити сторінки в соцмережах. Шукай відгуки і там, а заразом дивись, як власники акаунтів реагують на претензії: ігнорують їх, сперечаються з покупцем чи намагаються вирішити проблему.

Как совершать покупки в интернете — изучай отзывы

Как совершать покупки в интернете — изучай отзывы

depositphotos.com

2. Купуй через офіційні програми

Ними володіє безліч великих інтернет-магазинів, і у них часто набагато менше вразливостей, ніж у сайтів. Програми однаково вигідні і продавцю, і покупцю. Інтернет-магазин у будь-який момент може нагадати про себе, надіславши push-сповіщення з промокодом або іншими новинами на смартфон клієнта. А покупець іноді отримує бонус уже через те, що встановив програму.

Завантажуючи додаток, переконайся, що він справді офіційний. Перевір інформацію про розробника ( зазвичай вона вказана прямо під іконкою з назвою ). В App Store або Google Play також можна знайти і список усіх програм від розробника, і його контактні дані.

3. Перевіряй адресний рядок сайту

Якщо ти все ж таки використовуєш не додаток, а сайт, завжди ретельно вивчай його адресу:

  • навіть мінімальні орфографічні помилки (зайва буква чи дефіс) можуть призвести покупця на підроблений ресурс, інтерфейс якого схожий на оригінал;
  • безпечніше вводити адресу сайту вручну, а не переходити через пошуковий запит.

Читайте також: 9 уловок, на которые ведутся покупатели в магазинах

Якщо в інтернет-магазині можна не тільки замовити, а й купити товар, переконайтеся, що на сайті використовується протокол 3D Secure , що забезпечує безпеку платежу. На його наявність вказують логотипи платіжних систем з написами Verified by Visa, MasterCard Secure Code та Mir Accept. Адреса сторінки з оплатою повинна починатися з https . Поряд з ним буде зображення зеленого замочка, натисніть на нього і в меню вибери «Перегляд сертифікатів». Перевір, чи видано сертифікат саме цьому сайту і чи не минув термін його дії.

Покупай только через официальные приложения

Покупай только через официальные приложения

depositphotos.com

4. Користуйся окремою карткою для оплати покупок

У сфері онлайн-шопінгу рівень шахрайства неухильно зростає, тому, по можливості, оплачуй покупки в інтернеті не зарплатною карткою.

Випусти додаткову дебетову картку для такого шопінгу та не забудь підключити мобільний банкінг, щоб отримувати сповіщення про проведені транзакції. Уточни у своєму банку, як встановити ліміт коштів на покупки і чи можна обмежити суми переказів та зняття готівки. Це потрібно для того, щоб шахраї не могли одночасно переказати всі гроші на свої рахунки, навіть якщо отримали доступ до даних твоєї картки.

І в жодному разі не відправляй гроші на електронний гаманець чи особисту картку продавця, тим більше, до моменту отримання товару.

5. Заведи спеціальну поштову скриньку

Читайте також: Как приобрести качественный товар: 5 советов покупателям

І використовуй його лише для покупок в інтернеті. На твоїй основній електронній пошті може зберігатися багато важливої та конфіденційної інформації, аж до чернетки, куди додаєш паролі від усіх сервісів та скани документів (не роби так ніколи). Крім того, напевно, саме її ти використовуєш для доступу до своїх акаунтів у соцмережах. Можеш уявити масштаби лиха, якщо шахраї отримають доступ до цієї скриньки (наприклад, коли вкажеш її, оформляючи покупку в ненадійному інтернет-магазині).

[[image_tag image_id="1781018" image_size="full" image_zoom="1" /]

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK