Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Продовжуємо розповідь про найнеймовірніші споруди давнини. Сьогодні на тебе чекають легендарний театр, стародавній і все ще робочий міст, а також піраміди, та інші цікаві пам'ятки...

Першу частипу публікації можна прочитати тут.

1. Сечін-Баджо

· Перу, 1300 до н.е.

paracasexplorer.com

Переважна більшість найвражаючіших стародавніх будівель у світі знаходяться у Східній півкулі планети. Але на кожне правило є свій виняток. Наприклад, Сечін Баджо у Перу. Це вражаюча споруда, одна з найстаріших археологічних пам'яток в Америці. Був знайдений у 2008-му році після відкриття круглої площі із сирцевої цегли та скелі діаметром понад 9 метрів. Поряд із сусіднім фризом висотою понад 2 метри, ця знахідка змусила археологів по-іншому поглянути на цей район.

У результаті було виявлено додаткові будинки з платформами, круглими площами, фризами, цвинтарями та стінами з різьбленням. Цікавий факт: переважна більшість знахідок була побудована з докерамічних матеріалів. Уяви, скільки їм років.

Читайте також: Топ-10 пам'яток Алжиру [Тиждень Алжиру на MPort]

2. Театр Марцелла

· Рим, 12 р. до н.е.

colosseumrometickets.com

Цей театр має багате минуле. Створений на замовлення Юлія Цезаря і пізніше відкритий Августом. Може похвалитися чудовою архітектурою з колонами, завдяки чому став референсом для багатьох театрів та стадіонів у всьому світі.

Театр Марцелла був майданчиком просто неба і міг вмістити 20 000 глядачів. Мав напівкруглий фасад з травертину, а також арки, доричні колони та три рівні сидінь. На довершення хитромудрості дизайну там ще були сходи, пандуси, і навіть фон просто неба, що було видно за сценою.

3. Акведук Сеговії

· Сеговія, Іспанія, 50 р. н.е.

ancient-origins.net

Акведук Сеговії в Іспанії є одним з кращих прикладів стародавніх акведуків, що збереглися. Ймовірно, побудований приблизно в 50 році нашої ери (за кілька десятиліть до Колізею), він доставляв воду з річки Фріо в іспанське місто Сеговія аж до 1900-х років.

Зроблений із 24 000 гранітних блоків, він звивається протягом 12-ти кілометрів горбистого ландшафту. Збудований у два поверхи з 165 арками висотою більше 10 метрів він був створений з неймовірною точністю. Можливо тому Акведук Сеговії і існує до сьогодні.

Читайте також: Топ-6 визначних пам'яток Албанії [Тиждень Албанії на MPort]

4. Римський Колізей

· Рим, н.е.80

livescience.com

Колізей у Римі мав звання найбільшого амфітеатру у світі: 189 метрів завдовжки та 157 метрів завширшки. Це був окремий стадіон з фундаментом з бетону і каменю, здатний вмістити 50 000 відвідувачів у різних конфігураціях і на різних рівнях. До того ж мав 80 арок, покритих навісами, що проводили відвідувачів на арену. Остання, своєю чергою, була настільки добре спроектована, що її можна було навіть заливати водою — для проведення водних заходів.

5. Ла-Хуг-Бі

· Джерсі, 3500 р. до н.е.

pinterest.com

Розташований на острові Джерсі біля берегів Нормандії (Франція). Був побудований близько 3500 до н.е. і спочатку служив могилою, що є однією з найвищих у Європі. Потім споруда перетворилася на вкрай релігійне місце, відзначене середньовічною каплицею, що стоїть на вершині доісторичного курганного дольмена (могила з вертикальним каменем).

А потім прийшла Друга світова та Ла-Хуг-Бі в період окупації переобладнали у командний бункер.

Читайте також: Український "Хогвартс", палаци, печери та каньйони: 12 яскравих пам'яток нашої країни

6. Єгипетські піраміди

· Єгипет, близько 2500 до н.е.

sworld.co.uk

Єгипетські піраміди - неприкрита демонстрація могутності Стародавнього царства Єгипту. Чого вартий один лише Великий Сфінкс Гізи, побудований близько 2530 до нашої ери.

· Цікавий факт: культова форма вийшла завдяки ступінчастим шарам каменю, з якого побудований Сфінкс.

На той час піраміди були оточені святинями та дворами, і навіть храмами. Середня висота досягала 60+ метрів заввишки. Але є виняток - Велика Піраміда Хеопса, що піднімається над рівнем моря більш ніж на 139 метрів. Її споруда вимагала мільйонів кам'яних блоків вагою близько 2,5 тонни кожен. Ці блоки вирізали вручну і тягли на місце будівництва. Страшно уявити, що це була за пекельна праця і скільки тисяч людей її виконували.

7. Фортеця Ван

· Туреччина, 750 р. до н.е.

sworld.co.uk

Її будівництво було розпочато в 900 році до нашої ери, а закінчено +/- століттям опісля. Розташована фортеця на крутій скелі з видом на Тушпу, стародавню столицю Урарти, неподалік сучасного міста Ван у Туреччині.

Нижні частини стін зроблені з необробленого базальту та сирцевої цегли. Досить скромно як для укріпленої споруди. Тому сьогодні багато хто вважає Ван скоріше символом регіональної влади, ніж військової переваги.

Читайте також: Залягти на дно у Брюгге: 10 головних пам'яток Бельгії [Тиждень Бельгії на MPort]

8. Ворота всіх націй

· Персія (нині Іран), 470 р. до н.е.

sworld.co.uk

У Стародавній Персії було безліч ритуалів, призначених для відображення зла. Часто в цих ритуалах використовувалися бики та божество Ламасу – людська голова на тілі тварини з крилами. Саме цим ламасу і прикрашені значні 15-метрові Ворота Усіх націй з одного боку, і парою різьблених бугаїв — з іншого (встановлені з ініціативи відомого царя Ксеркса). На той час вражаючими були як розміри різьблених фігурок, так й екстравагантна їх деталізація.

Зал між двома різьбленими воротами вів до третього, ширшого південного входу. Дерев'яні внутрішні поворотні двері були покриті металом, ймовірно, вигравіруваним у тому самому стилі, що й великий зал.

9. Санчі

· Індія, 300 р. до н.е.

Unsplash

Напівсферична форма, відома як "ступа", - звичайне явище в буддійській архітектурі. І ступа Санчі — найвідоміший із давніх прикладів. Споруда була побудована для укриття останків Будди. Потім, через сотні років, його прикрасили воротами, дверними отворами з різьбленням у вигляді малюнків, що розповідають історії, а також добудували додаткові сходи і платформу верхнього рівня.

Читайте також: Дівчина подорожує світом голяка і робить фото біля пам'яток

10. Міст Фабриція

· Рим, 62 р. до н.е.

sworld.co.uk

Сьогодні він не найстаріший міст, який досі перебуває в експлуатації. Але безперечно: це найвражаючіший міст давнини. Він розташований від східного берега річки Тібр до середини однойменного острова і допомагає пішоходам дійти до Театру Марцелла. Має довжину 62 метри та ширину 5,4 метра. В основі мосту – дві мармурові колони.

Побудований з туфу та каменю пеперіно (обидва - суміші вулканічного попелу), міст колись був покритий травертином (хоча тепер через ремонтні роботи з сучасних будівельних матеріалів у ньому є цегла). Найрозумніша частина конструкції - додаткова арка в центральній опорі: забезпечує шлях відходу паводків і знижує тиск на масивний фундамент. Саме завдяки цьому міст Фабриція стоїть і досі.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK