Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Без найменшого перебільшення нижче описані дива архітектури — вінець інженерної думки, справжні інженерні подвиги, які сильно випереджають свій час

Сьогодні висячими мостами та кілометровими хмарочосами не здивуєш. А як щодо не менш прогресивних споруд, збудованих за сотні та тисячі років до нашої ери? Про них сьогодні й поговоримо.

1. Велика Китайська стіна

· Північний Китай, 210 р. до н.

Unsplash

Китайський імператор Цінь Ши Хуан не хотів, щоб варвари з півночі проникали на його землю. Тому наказав розпочати будівництво Великої Китайської стіни. Справа була в третьому столітті до нашої ери.

Стіна «Схід-Захід» складається з численних секцій і покриває територію завдовжки майже 6 500 км, крім приблизно 2 500 км природних перешкод. У виробництві були використані камінь, цегла, дерево та земля.

Більшість первісної стіни випробування часом не витримала, але династія Мін у 1300-х роках ситуацію виправила: розпочала реставрацію та додаткове будівництво. Саме завдяки цьому Великий мур і став тим дивом, яким вона є сьогодні.

Читайте також: Штани, робот і стіна: 5 найнезвичайніших висоток у світі

2. Храм Гери

· Італія, 550 р. до н.

wikipedia.com

З самого початку оточений 40 кам'яними колонами (передусім дерев'яними), храм Гери в доричному стилі був побудований на південних схилах пагорба Кронос. Мав три окремі внутрішні приміщення. Ці приміщення – місця поклоніння різним грецьким богам. Пізніше вони перетворилися на кімнати, які стали місцем зберігання для деяких стародавніх реліквій Риму.

Будівля має вапнякову основу прямокутної форми. Верхня частина будівлі зведена з глиняної цеглини, всередині - красиво: інтер'єр, прикрашений деревом і теракотом. На жаль, під час землетрусу в IV столітті нашої ери більшість Храму Гери було зруйновано.

3. Давньогрецький Парфенон в Акрополі

· Афіни, 432 р. до н.е.

wikipedia.com

Перші будівлі комплексу, побудовані на скелястому виступі Афінського Акрополя, були зруйновані персами близько 480 до н.е. Пізніше була спроба його реінкарнації. Історія відновлення тривала 15 років. Повну реконструкцію тодішні архітектори завершили 432 р. до н.е.

Родзинкою Акрополя був Парфенон та його золота статуя Афіни. А крім неї — фундамент із вапняку та колони, виготовлені з пентелійського мармуру.

Читайте також: Топ-10 найбільш фотографованих пам'яток світу

4. Гебеклі-Тепе

· Туреччина, 9000 р. до н.е.

wikipedia.com

Хебеклі-Тепе, який вважається першим у світі храмом, складається з не менше 20-ти круглих споруд, кожна з яких включає кілька колон, оточених стінами. У всьому храмі налічується близько 200 стовпів. На цьому місці також знаходяться наскельні статуї із зображеннями тварин та птахів, у тому числі лисиць, кабанів, журавлів та диких качок.

Ці стовпи датуються "10 000 років до нашої ери" і важать понад 60 тонн. Сучасні інженери ламають голову: як тодішні будівельники впоралися з таким складним завданням. Ламаємо з ними голову і ми.

5. Курган Бугону

· Франція, 4700 до н.е.

wikipedia.com

На вапняковому плато біля річки Бугон розташований східчастий пагорб із прямокутною камерою – курган Бугона. Усередині стародавнього кургану знаходиться ряд проходів та стін, утворених ортостатами у формі людини (простіше кажучи, «вертикальним камінням»).

90-тонний замковий камінь покриває основну камеру, а монолітні колони ділять «хол» на дрібніші кімнатки.

У момент виявлення Курган був заповнений кількома вертикальними шарами скелетів та великою кількістю глиняного посуду. Це, власне, і допомогло археологам визначити дату побудови «меморіалу» та з'ясувати, наскільки раннім та вражаючим він є.

Читайте також: Гори, палаци та музика: топ-10 пам'яток Австрії [Тиждень Австрії на MPort]

6. Стоунхендж

· Англія, 3000 р. до н.е.

wikipedia.com

Побудований із суміші дрібних блакитних і великих сарсенових каменів - типу пісковика, що зустрічається на півдні Англії. Найбільший сарсеновий камінь важить близько 30-ти тонн і привезений, ймовірно, з Мальборо-Даунс, розташованого за 20 миль від Стоунхенджа.

Блакитне каміння здобуте в Уельсі, кожне важить від двох до п'яти тонн. І ймовірно, його тягли більш ніж 240 км, щоб упокоїти у священному місці, що сьогодні називається Стоунхенджем .

7. Карнакське каміння

· Франція, 3300 р. до н.е.

theculturetrip.com

Найбільша у світі колекція стародавніх стоячих каменів (Бретань, Франція). До речі, археологи досі сперечаються про дату спорудження цього об'єкта. Деякі історики стверджують: у масиві є елементи, відомі як камені Карнак, що датуються 4500 роком до нашої ери.

Навіщо було створено цей мегалітичний пам'ятник? Для чого сотні різьбленого каміння були розташовані в такому строго регламентованому порядку? Можливо, для відстеження руху сонця чи зірок. А можливо, ми ніколи цього не дізнаємося.

Читайте також: Мрія Іхтіандра: ТОП-10 міст під водою

8. Кнап із Ховара

· Шотландія, 3700 до н.е.

wikipedia.com

Кнап - найстаріший кам'яний будинок, що зберігся в Північній Європі. Дві будівлі садиби, з'єднані переходом, були збудовані з колотого каменю висотою від 1,5 метрів і мають дверні отвори, звернені до моря.

Отвір у даху вказує на те, що будинок, ймовірно, опалювався вогнем, а кам'яні меблі, знайдені на цьому місці, ще переконливіше вказують на те, що колись це було стародавнє житло.

9. Мегалітичні храми

· Мальта, 3500 до н.е.

rmo.nl

Колекція із шести різних храмів, що будувалися на Мальті сотні років. Ці будівлі примітні своєю оригінальністю та складністю. Фасади були створені із твердого коралового вапняку. Усередині — пам'ятники, кожен із яких мав різне зчленування та конструкцію. Інтер'єр - з м'якшого вапняку глобігерину. Все виглядало дуже тонко і дорого — свідчення того, що хтось мав чудовий смак, гарних дизайнерів і не дурних інженерів.

10. Ньюгрейндж

· Ірландія, 3200 р. до н.е.

hurleytravel.net

Приблизно чотири дні на рік під час зимового сонцестояння світло нашої Зірки проникає крізь вершину цієї пам'ятки кам'яної доби на підлогу внутрішньої зали, наповнюючи Ньюгрейндж світлом приблизно на 17 хвилин.

Побудований до Стоунхенджа , Ньюгрейндж , ймовірно, використовувався для відстеження перебігу років (точність - завидна і сильно випередила свій час). Сьогодні це місце — земляний пагорб із каменем усередині, проходами та камерами. А ще Ньюгрейндж, ймовірно, служив коридорною гробницею та церемоніальним місцем. Сьогодні він є відомою національною пам'яткою Ірландії.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK