Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Декілька рекомендацій для водіїв.

Запотівання скла в салоні автомобіля - одне з найнеприємніших явищ, з яким стикаються водії, особливо в холодну пору року. Це не лише знижує видимість, а й під час зупинки може викликати питання у поліцейських. Ми пояснимо, чому вікна "пітніють" зсередини і як із цим боротися.

У справному автомобілі система опалення та вентиляції повинна впоратися із запотівшими вікнами за 1-2 хвилини. Якщо це не відбувається, причиною можуть бути несправності, які водій цілком здатний усунути самостійно.

Читайте також: Зима без аварій: 20 порад автомобілістам

Чому ж вони пітніють?

Запотівання скла відбувається через конденсацію, викликану різницею температур повітря всередині та зовні авто. Це призводить до утворення конденсату на склі у вигляді дрібних крапель, які ми називаємо «запотіванням».

Набагато інтенсивніший процес запотівання відбувається у дощову погоду.

Які основні причини запотівання вікон у автомобілі?

Велика кількість пасажирів у салоні: У замкнутому просторі, де знаходиться багато людей, скло запотіє швидше через збільшений вміст вуглекислого газу в повітрі, що видихається.

Пари алкоголю у повітрі: Пари алкоголю від пасажирів можуть викликати запотівання скла, навіть якщо водій сам абсолютно тверезий.

Велика кількість вологи в салоні: Мокрі речі або одяг пасажирів можуть сприяти запотіванню вікон. Зайва волога з ворсових килимків також призводить до появи "спітнілих" вікон в авто.

Несправний салонний фільтр: Застарілий фільтр вентиляції може збирати вологу та мікрочастинки бруду, сприяючи запотіванню вікон.

Несправність заслінки рециркуляції: заслінка, що застрягла в системі опалення і вентиляції, швидше за все, стане причиною того, що циркуляція вологого повітря в салоні буде зупинена, а вікна запотіють.

Unsplash

Що зробити, щоб вікна в машині перестали "пітніти"?

Крім несправностей, які можна усунути тільки на автосервісі, водій може впоратися із запотіванням скла самотужки, виконуючи кілька простих дій.

  • Увімкніть кондиціонер, щоб швидко осушити повітря та усунути запотівання.
  • Перевірте стан салонного фільтра.
  • Перевірте систему охолодження на наявність витоків, особливо у районі моторного відсіку, де розташовані елементи опалення та вентиляції.
  • Перевірте положення заслінки рециркуляції.
  • Перед паркуванням на ніч провітріть салон, відкривши всі вікна на кілька хвилин.
  • Використовуйте засоби від запотівання.
  • Не намагайтеся протерти "спітнілі" вікна рукою — це може лише погіршити проблему, створивши розводи на склі.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK