Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Кофеїн вкрай популярний: серед найпоширеніших речовин він регулярно в ТОП'і. Але це не означає, що твоя кава безпечна.

Багато хто любить починати ранок із чашки кави. А згідно з оцінками Американського управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів кожен четвертий з п'яти не може почати день без кофеїну. На щастя, більшість з нас не вживає цей енергетик понад норму (згідно з заними Клініки Майо, це 400 мг на день, що еквівалентно чотирьом чашкам кави).

Але навіть якщо не випиваєш ведро американо на добу, це не привід не замислюватися над культурою пиття кави. І ось чому.

1. Кава не обов'язково ворог

Деякі дослідження минулих років пов'язували вживання кави із хворобами серця. Але вони були помилковими, тому що більшість учасників цих експериментів виявились курцями. Натомість навесні 2021 року Френк Чу, завідувач кафедри харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров'я зазначив, що вживання кави пов'язане з низкою позитивних ефектів, зокрема, зменшення ймовірності виникнення:

· діабету 2 типу;

· раку печінки;

· хвороби Паркінсона;

· все тих же хвороб серця.

Зрозуміло, сприятливий ефект від напою буде помітний лише у разі помірного споживання. Згідно з даними Чу, для більшості людей це 2-5 чашок на день. А американський вчений Майкл Поллан у своїй книзі вказує, що надмірне споживання — близько 8 чашок на день — може спричинити тривогу і сприяє підвищенню рівня самогубств.

Зверни увагу: якщо, випиваючи кілька чашок кави, часто бігаєш у туалет, це може означати, що втрачаєш кальцій. Але нехай тебе не турбує це: нестачу мінералу завжди можна заповнити, з'ївши листову зелень або жменю горіхів.

Читайте також: 10 «за» и 10 «против» ежедневного кофе

2. Що ще є у твоїй чашці кави?

Чорну каву люблять не всі. Багато хто додає в неї вершки і цукор, що теж потрібно враховувати. Також існують газовані напої з кофеїном — ще одна альтернатива не любителям еспресо. Якщо ти один з таких, знай: банка Coca-Cola містить 39 грамів цукру, що становить більше 80% добової норми, що рекомендується. Адже передозування цукром сприяє ризику ожиріння та появі діабету 2 типу.

Американська кардіологічна асоціація радить: за добу вживати не більше дев'яти чайних ложок цукру для чоловіків та шість ложок для жінок. У банку коли міститься 10 чайних ложок. У фраппучіно зі Starbucks може бути й більше.

3. Життя у кредит

Ти повинен розуміти, що відбувається всередині тіла: кофеїн працює, блокуючи молекулу аденозину, що викликає сонливість. Поллан має чітке і коротке пояснення процесу:

· Аденозин поступово накопичується у мозку протягом дня, готуючи тіло до відпочинку. Молекули кофеїну втручаються у цей процес, не дозволяючи речовині виконувати свою роботу і змушуючи почуватися бадьоріше. Але рівень аденозину все одно продовжує зростати. І коли кофеїн метаболізується (припиняється його дія), аденозин відразу заповнює рецептори тіла, і повертається звіряча втома.

У певному сенсі, кожна крапля кофеїну — це просто запозичена енергія. Тому не дивно, коли у кави, що випивають, після полудня виникає почуття розбитості і необхідність «проковтнути» ще одну чашку, щоб дожити до кінця робочого дня, — періоду, коли можуть початися проблеми.

Читайте також: Ученые советуют пить алкоголь и кофе, чтобы прожить до 90 лет

4. Сон - головний

Гарний сон так само важливий для хорошого здоров'я, як дієта та фізичні вправи. Кофеїн, звичайно, може цьому перешкодити. Чому так?

З моменту вживання кави діє ще 12 годин. Тобто обідній еспресо все ще циркулює у мозку, навіть коли вже лягаєш спати. Очевидно: чим ближче до ліжка вип'єш енергетик, тим ситуація ще гірша.

І це може перетворитися на порочне коло: поганий сон означає погане відновлення і вранці наступного дня ще більше кофеїну… А за словами Поллана, кофеїн є не лише основною причиною недосипання, це також основний інструмент, на який ми покладаємося на вирішення цієї проблеми.

Тому, якщо в тебе проблеми зі сном, гарненько подумай про свої звички. Спробуй відстежувати споживання енергетиків або встанови точний час, після якого питимеш тільки напої без кофеїну. Спочатку явно буде важко, але в результаті отримаєш якісний сон і хороше самопочуття.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK