Мова сайту:

Що шукають користувачі:

CексФітнесСтосункиСтильАвто

Деякі продукти змушують нас почувати себе повними сил, а деякі - ніби би послаблюють. Справа у впливі харчування на гормони – а саме вони й керують нашим станом.

Коли порушено баланс того чи іншого гормону, в організмі настає розлад. Особливо це помітно за кількома гормонами, які вважаються основними: тестостерон, естроген, адреналін, кортизол та інсулін. Для регулювання рівня кожного з них важливо грамотно підібрати раціон та вчасно дізнаватися про порушення, здавши аналіз крові.

Тестостерон

Головний гормон чоловіка впливає на кістки, м'язи та потяг до дівчат. Його рівень підвищують соєві продукти, гранат, виноград, сухофрукти, яйця, тунець.

Читайте також: Що таке насичені жири та як вони шкодять організму?

За зниження його концентрації відповідальні пшеничне борошно та алкоголь.

Естроген

Цей гормон – жіночий, але у чоловічому організмі він відповідає за зміцнення кісток. Нормалізувати рівень естрогену допомагають соя, фрукти, броколі та цвітна капуста.

Різні продукти можуть впливати на рівні гормонів

Різні продукти можуть впливати на рівні гормонів

Unsplash

Адреналін

Завдання адреналіну - викликати приплив крові до м'язів їх харчування. Підвищити рівень цього "бойового" гормону допоможуть чай, кава, алкоголь, червоне м'ясо. А за зниження відповідають м'ята, меліса, горіхи, крупи, бобові.

Читайте також: Не лише для дівчат: чому хлопцеві варто зайнятися йогою?

Контролювати рівень адреналіну допомагають також вправи з йоги та розслаблення.

Кортизол

Читайте також: Скільки часу потрібно гладити кота, щоб зняти стрес?

Гормон стресу допомагає підтримувати водний баланс організму, впливає на лібідо, імунітет та шлунково-кишковий тракт. Для зниження рівня кортизолу варто вживати лосось, гіркий шоколад, овочі, м'ясо індички, чорницю. А ось викликати підвищення рівня стресового гормону допоможуть цільнозернові продукти та овочі.

Інсулін

Цей гормон регулює рівень цукру на крові. Його підвищення та зниження - повністю залежні від харчування.

Читайте також: Дефіцит заліза: що робити?

Підвищити рівень цукру в крові - означає підвищити і вироблення інсуліну. Для підвищення рівня інсуліну рекомендуються крохмалевмісні овочі, фрукти та бобові, а для зниження - крупи, коренеплоди, морепродукти, листова зелень.

Це цікаво

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK